the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. The Netherlands
  5. Schmidt Hammer Lassen Architects
  6. 2017
  7. Schmidt Hammer Lassen to Design New Facility for University in Utrecht

Schmidt Hammer Lassen to Design New Facility for University in Utrecht

Schmidt Hammer Lassen to Design New Facility for University in Utrecht
Schmidt Hammer Lassen to Design New Facility for University in Utrecht, © Schmidt Hammer Lassen
© Schmidt Hammer Lassen

Schmidt Hammer Lassen Architects is part of the winning SPARK consortium to design the new educational facility for the University of Applied Sciences Utrecht in the Netherlands. The new educational facility completes the existing ‘Kasbah’ master plan and will provide space for over 6,500 students, staff and visitors, as well as house seven institutes. 

"It forms a strong and clear mark on the site, where it will activate and support the dynamic life on the campus," says the architects.

© Schmidt Hammer Lassen
© Schmidt Hammer Lassen

From the architects: The new educational facility will offer two large 200+ seat auditoriums, two smaller auditoriums, TV / radio studios, a knowledge centre, classrooms, café, food shops and parking for more than 1,200 bicycles.

The project will create a new inner courtyard facing the neighboring student housing block from where the volume steps up towards the east façade allowing it to connect with the existing buildings. This creates a building that is activated from all sides.

Ground Floor. Image © Schmidt Hammer Lassen
Ground Floor. Image © Schmidt Hammer Lassen

"We have created a strong and clear gable motif that forms the final end of the Kasbah masterplan. The building yields to the adjacent buildings with a series of green terraces and roof gardens. Coherence with the surrounding campus is achieved by the use of a similar floor-tiling outside and inside on the building's ground floor, which acts as a large open piazza with cafes, conference center, amphitheater and lecture halls," explains Kristian Ahlmark, Senior Partner at Schmidt Hammer Lassen. 

© Schmidt Hammer Lassen
© Schmidt Hammer Lassen

The facade is clad in light concave and convex panels of anodized aluminum in seven warm colors, with each color representing an institute. The major functions of the building show in the facade with large color fields.

Section AA. Image © Schmidt Hammer Lassen
Section AA. Image © Schmidt Hammer Lassen

With all general functions situated on the ground floor, the seven different institutes are spread over the other seven floors, most with direct access to outdoor spaces, which will be used for learning and interaction. The institutes connects via a spectacular atrium which forms the heart of the plan. On each floor, “academic "bookshelves" containing smaller meeting rooms and study cells serve as gateways to the individual institutes, from which there is access to classrooms and offices via a walkway. 

Ground Floor Interior. Image © Schmidt Hammer Lassen
Ground Floor Interior. Image © Schmidt Hammer Lassen

"We've tried to create a place that encourages the chance encounter. By activating the heart of the building, the atrium becomes the primary function of logistics where the school’s flow distributes via kaleidoscopic stairs, bridges and escalators. Thus, the atrium becomes the building’s meeting place where paths cross, experiences are shared and insight into other institutes is gained," concludes Kristian Ahlmark.

Passage. Image © Schmidt Hammer Lassen
Passage. Image © Schmidt Hammer Lassen

The scheme targets the BREEAM Excellent sustainability standard.

The consortium SPARK won the bid to design, build and maintain the new premises for 15 years. The new educational facility is planned to open in December 2017.

  • Architects

  • Contractor

    Besix & Strukton
  • Structural Engineer

    IMd
  • Mechanical & Electrical Engineer

    Deerns, W4Y
  • Acoustics and Fire Safety

    Peutz
  • Sustainability

    W4Y
  • Client

    University of Applied Sciences Utrecht
  • Area

    22310.0 sqm
  • Project Year

    2017
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "Schmidt Hammer Lassen to Design New Facility for University in Utrecht" 30 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784679/schmidt-hammer-lassen-to-design-new-facility-for-university-in-utrecht/> ISSN 0719-8884