the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. David Blaikie Architects
  6. Solen Vinklar / David Blaikie Architects

Solen Vinklar / David Blaikie Architects

  • 11:00 - 25 March, 2016
Solen Vinklar / David Blaikie Architects
Solen Vinklar / David Blaikie Architects, © Paul Zanre
© Paul Zanre

© Paul Zanre © Paul Zanre © Paul Zanre © Paul Zanre + 13

  • Client

    Mr & Mrs Penman
  • Project Architect

    Ryan Duthie
  • Structural Engineer

    McColl Associates
  • Interior Design

    Client
  • Main Contractor

    McKenzie Malcolm Construction Ltd
  • Specialist Glass

    Mark Smith Glazing
  • Specialist Timber

    Russwood Ltd
  • More Specs Less Specs
© Paul Zanre
© Paul Zanre

Text description provided by the architects. Background

Our clients have a strong affinity with Scandinavia – Mrs Penman is Swedish. Their children are being brought up bilingually.

© Paul Zanre
© Paul Zanre

Buying their first house together in Blackhall made a lot of sense with a family on the horizon and while the houses can be a little cramped there is always room for expansion. This 68M2, semi-detached single storey house is very typical of the suburban housing stock in this and many other areas of Edinburgh.  This house has the benefit of a 50M long back garden to provide the setting for a dramatic addition to provide a light filled space for a young family to grow up in.   At briefing stage, their storey board lent heavily on contemporary Scandinavian architecture – a route natural to us.

Plan
Plan

Creating a new cooking : eating : living space and first floor bedroom suite

The form of the extension was developed to catch the sunlight from early morning and throughout the day and finally reflect the last of the evening sun down into the double storey height living space off the vast sloping ceiling plane. The extension and development of the attic space more than doubles the floor area of the house – all on a very tight budget. 

© Paul Zanre
© Paul Zanre

Initially conceived with a wrapping of standing seam zinc, cost considerations forced a change to reclaimed natural slate and thermally modified timber cladding to the roof and walls.  A minimal steel frame provides rigidity to the structure to allow the large areas of glazing and cantilevering floor out into the garden.  Careful reconsideration of the geometry allowed 30% of the initial steel arrangement to be designed out to further save costs.

© Paul Zanre
© Paul Zanre

The large volumes of the project required to be dynamically modelled to satisfy planning overshadowing policies. The reflex angles give order and control to the plan form while addressing key views from the entrance door through the living space and down the length of the rear garden and key sun angle. The soaring 5.1M tall frameless glazed apex corner cantilevers out over the garden giving a lightness to the massing. The extension is invisible from the street side of this semi-detached house but explodes out of the rear elevation in a wholly unexpected way.

Section
Section

The slate covered roof and timber clad north wall shield family life from the elements and neighbouring properties. The expanse of glass welcomes in the sunlight and reveals views over the large garden towards the wooded slopes of Corstorphine Hill.

© Paul Zanre
© Paul Zanre

View the complete gallery

About this office
Cite: "Solen Vinklar / David Blaikie Architects" 25 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784203/solen-vinklar-david-blaikie-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.