Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects

Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects

Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Facade, CourtyardZhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Windows, Facade, ColumnZhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Table, Facade, CourtyardZhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Table, Windows, ChairZhu’an Residence / Zhaoyang Architects - More Images+ 21

Dali, China
More SpecsLess Specs
Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Windows
© Hao Chen

Text description provided by the architects. This is a house designed for a painter and his wife. The site is located on the eastern edge of a village, next to rice fields. In common with the inward-looking character of courtyard houses in the village, the new house has an introvert character. Lime mixed with pieces of straw—a very common form of rendering for external walls in Dali region—also helps relate the new house to its context.

Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Facade, Courtyard
© Hao Chen

Inside, the house is divided into the private quarters of the resident couple to the north, and a series of living areas and accommodation for a guest and a live-in cleaner/cook to the south. Nine courtyards of varying sizes reduce the scale of the traditional courtyard house and to match courtyards with various rooms.  The circulation through the main parts of the house develops as an alternation between spatial compression and spatial dilation. The entry sequence in the southwest involves two 180-degree turns that bring the visitor to the southern courtyard. A long corridor offers quick access to the private quarters, with a glimpse of the central shallow pond halfway. 

Floor Plan

From the southern courtyard one can walk undercover past an enclosed dining area towards the pond.  A storage room obscures the size of the main living area, with views out to the eastern fields as well as to the central pond and, above the plants and rocks of the western passage, to the traditional tiled roof of the neighboring courtyard house to the west. The private quarters are organized around four courtyards of different sizes and orientation. This variety continues the attempt to introduce daylight from the east and the west in the rooms, so that the atmosphere of various spaces will be appreciably different at different times of the day.

Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Facade
© Hao Chen
Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Windows
Model
Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Facade
© Hao Chen

Structural elements of the house are kept out of view by setting the thickness of walls to 200 mm so that columns and in-fill walls are indistinguishable once they are rendered.  The maximum span of 8m on one side of the southern courtyard required a beam that is 600 mm deep.  However, this and other beams of various dimensions are kept unobtrusive by placing them above rather than below roof slabs.  By subordinating structural expression, light and spatial effects, and the client’s collection of furniture are allowed to draw one’s attention. 

Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects - Cityscape
© Shu Tan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Zhu’an Residence / Zhaoyang Architects" 23 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783906/zhuan-residence-yang-zhao-peigen-shang> ISSN 0719-8884

© Hao Chen

竹庵 / 赵扬建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.