the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Mexico
  5. Studio Arthur Casas
  6. 2015
  7. Toro Gastrobar / Studio Arthur Casas

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Toro Gastrobar / Studio Arthur Casas

  • 09:00 - 17 March, 2016
Toro Gastrobar / Studio Arthur Casas
Toro Gastrobar / Studio Arthur Casas, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 14

  • Collaborators

    Fernanda Müller, Luisa Vicentini, Flávia Campus, Daniela Diniz, Beto Cabariti, Eduardo Lofti and Lucas Takaoka.
  • Studio director/coordinator

    Marília Pellegrini
  • Contractor

    Cobbasa
  • Consultants

    Renata Tilli (landscape); Luis Losoya (light design)
  • Author

    Arthur Casas
  • Coauthors

    Marcela Muniz, Renata Adoni and Maria Magalhães
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. This complete renovation of an existing structure in a resort in Los Cabos, Mexico, aimed to bring the local atmosphere to the project. Located in front of a spectacular view towards the Pacific Ocean, the building was transformed in order to create a transition between a traditional Mexican courtyard and open views to the landscape.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The desert climate, an arid flora and adobe constructions inspired a blend between regional vocabulary and cosmopolitan elements. The colors mimic the context’s earthly tones, and most materials employed come from local suppliers. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The entrance is made through a small corridor underneath a preexisting brick dome. Side walls are protected by steel cables, inspired by the wrought iron of colonial architecture.  On one side, a large rustic wood cabinet is filled with flower boxes, as in traditional markets, on the other, the bottles of the cellar work as a filter, allowing just a glimpse of the interior of the restaurant. 

Plan
Plan

Stones make up an organic design in the flooring and lead to the bar in the central courtyard, protected by a retractable sun screen. Corten steel beams support the twig pergola that filters the abundant light present throughout the year in this seaside spot. Large shelves float suspended by steel cables, highlighting the horizontal lines of the courtyard. They support locally crafted ceramic vases filled with plants, a reference to the Mexican gardens that inspired Luís Barragan. The shelves are interrupted in rectangular sections that frame the neighboring rooms and extend the view towards the sea. Benches made with demolition wood were placed along the counter’s perimeter, enhancing the rustic atmosphere of the space.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Next to the courtyard, the terrace and the restaurant room have tile flooring and wood ceilings. Tables were organized to host both couples and large groups of friends, which make up most of the clients in Los Cabos.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The interior design uses Mexican furniture icons, such as pieces designed by Clara Porset and Luís Barragan, along with Italian furniture covered with natural fabrics and fibers that make reference to local traditions in weaving and painting. Indian patterns bring complementary colors to the earth tones and rustic materials employed in the architecture. Rounded edged niches, as in adobe constructions, showcase local craftwork.

Section
Section

The largest addition to the pre-existing architecture is a cantilevered wooden box. It is in a level lower than the rest of the restaurant and opens towards the Pacific. Protected only by a railing, the space is dominated by a large bench of which the backrest is the floor of the upper level.  Outside, a wooden deck blends with the garden, hosting couches, tables and a ground hearth.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This restaurant in Punta Ballena is an exercise of balance between reinterpreting the Mexican references of the context and integrating an existing project with the landscape. It follows Studio Arthur Casas’ quest for blending inside and outside spaces; local and cosmopolitan influences. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Toro Gastrobar / Studio Arthur Casas" 17 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783891/toro-gastrobar-studio-arthur-casas/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Leonardo Finotti

在面对太平洋的传统的墨西哥庭院里小酢一杯 / Studio Arthur Casas