the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Territori 24
  6. 2014
  7. Sant Llàtzer School / Territori 24

Sant Llàtzer School / Territori 24

  • 13:00 - 16 March, 2016
Sant Llàtzer School / Territori 24
Sant Llàtzer School / Territori 24, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 16

  • Architects

  • Location

    Carrer d'en Rubí, 16, 43518 Tortosa, Tarragona, Spain
  • Authors

    Territori24 arquitectura i urbanisme, s.l.p. Eduard Calafell
  • Area

    5154.0 sqm
  • Completion

    2014
  • Photos

  • Promoters

    Departament d’Ensenyament , Generalitat de Catalunya
  • Construction

    Constructora Calaf
  • Software Used

    AutoCad
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The new St. Llàtzer School-College is located in the suburb of the same name in Tortosa. The project resolves the major change in scale between the Tirant lo Blanc Bridge and the low buildings in the suburb.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project strategy: Given the site’s high flood risk and general humidity, the decision was taken to raise the school with respect to the terrain and use the suspended floor as the building’s ground floor. This gives the school a porch that organizes the circulation on the ground floor and provides protection from the climate. It also enhances the playgrounds through covered areas, which allow them to be used throughout the year.

Plan
Plan

The project is developed from the obligatory access point on its southern boundary and is organized along an axis that divides the site into two parts.The buildings are located to the west, thereby freeing up the space to the east for the sports field.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Diagram
Diagram

The classrooms are laid out like a comb allowing all spaces to enjoy natural light. Only along the site’s northern boundary does the building go beyond the access axis, offering a full front façade that looks onto the street, thereby protecting the playground from the vehicular traffic.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Space quality: Within the rigid functional programme prescribed by the Department of Education, the highest quality spaces are the exterior ones, those of the covered playground. They are play spaces, where paved areas meet areas of gravel, and pillars alternate with tree trunks, generating attractive spaces that draw the users to them, protecting them from the fierce sun of the Terres de l’Ebre during the summer and offering shelter on rainy days.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The classrooms from the primary school have large outdoor terraces, allowing the children to see out. There is an entrance for the light at all corridor endings.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Formal design: The school’s volumes are designed to be seen from below, from a child’s perspective. An exposed concrete underside combines with a green façade  type SATE and an upper section of white prefabricated concrete slabs. This combination of materials, together with the arrangement of the windows, lightens the composition and graduates the transition from the floor to the roof.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Ahorro energético: El uso de aislamiento tipo SATE elimina todos los puentes térmicos. La calefacción y la renovación del aire se realiza a través de radiadores de bajo contenido de agua y alto coeficiente de conducción de calor con micro-actuadores térmicos eliminando las conducciones de ventilación habituales en este tipo de centros.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sant Llàtzer School / Territori 24" [Escuela-Instituto Sant Llàtzer / Territori 24] 16 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783817/escuela-instituto-sant-llatzer-territori-24/> ISSN 0719-8884