All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Italy
  5. Giuseppe Gurrieri
  6. 2015
  7. Eco Bar / Giuseppe Gurrieri

Eco Bar / Giuseppe Gurrieri

  • 02:00 - 15 March, 2016
Eco Bar / Giuseppe Gurrieri
Eco Bar / Giuseppe Gurrieri, © Filippo Poli
© Filippo Poli

© Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli © Filippo Poli + 15

© Filippo Poli
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. The project involves the reuse of the ticket o ce of the adjacent multisport facility, abandoned since years and its reconversion into a co ee-bistro. The property, owned by the municipality, has been the subject of a call for tenders for the award to private investors, with the aim not only of renovating a run-down but mainly to combine the private’s wishes and aspirations with the public needs.

© Filippo Poli
© Filippo Poli

The main goal is to recover the building and simultaneously to improve the quality of the surrounding built-up area in a highly critical neighbourhood. The project, in compliance with the current regulations and in respect of the budget, involves the realization of an outer skin made of low-cost and reused materials (Aquapanel® panels and carpentry wooden slats) that reshapes the building. The openings on the side façades (that look south on to the sports arena and north on to the under-construction building cooperatives) are shielded by the new lter; two large windows, the one on the entrance and the other one aligned on the opposite face, open up a view on the urban landscape.

Diagram
Diagram

On the north façade, a part of the casing is designed to be even- tually overturned creating outdoor tables.The building envelope serves also as a ventilated and shields the technical systems but also creates a perimeter cavity that works as a storage. Inside, a wall enamelled with a green polyurethane resin separates the work area from the customers’ area. Beams and pillars are left in fair-faced concrete and the oor is made of industrial concrete screed smoothened and treated with a transparent resin. The bar counter, as a full block, is made of iron sheets and the furniture recall vintage retro styles.

© Filippo Poli
© Filippo Poli
Plan
Plan
© Filippo Poli
© Filippo Poli

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Eco Bar / Giuseppe Gurrieri" 15 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783725/eco-bar-giuseppe-gurrieri/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.