the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. KIAS
  6. 2015
  7. U House / KIAS

U House / KIAS

  • 19:00 - 10 March, 2016
U House / KIAS
U House  / KIAS, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 23

  • Architects

  • Location

    Chiba, Japan
  • Architect in Charge

    Kentaro Ishida, Yuji Ito, Miyuki Kakizawa (KIAS)
  • Area

    190.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

  • Structural Engineer

    Takashi Manda, tmsd
  • HVAC Engineer

    Chiku Engineering Consultants
  • Construction

    Ogawa Kensetsu
  • More Specs Less Specs
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. U House is located in a residential area in Chiba prefecture, just at the outskirt of Tokyo. The house contains 3 volumes; Asymmetric house and two concrete boxes. Galvanized steel cladded timber structured house sits on top of extended concrete foundation grew from the ground.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The house sways its roof away from the neighboring building in order to provide more daylight to the narrow garden below. Asymmetric form of the house is reflected inside as a double height living and dining space.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

We believe this formal “imperfection” gives softer spatial experiences that can be also seen in Japanese traditional houses. Study room, kitchen, guest shower room are arranged on the 1st floor seamlessly connected from living & dining room. Guest room on 2nd floor is like an attic under triangular roof with punched balcony.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

On the ground floor ensuite master bedroom faces the private garden and its low windows are designed to enjoy the view out from a seating height. Entrance hall, serves as a guest reception, is an interstitial space between the 2 concrete boxes that has a texture of 40mm wide timber formwork imprint continuing from exterior wall. Combination of soft/hard materials and various spatial proportions creates richness for the owner to enjoy every and each living place throughout the seasons.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Cite: "U House / KIAS" 10 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Toshiyuki Yano

日本千叶U住宅/ KIAS