the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Canada
  5. Montgomery Sisam Architects
  6. 2015
  7. The Granite Club / Montgomery Sisam Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Granite Club / Montgomery Sisam Architects

  • 11:00 - 11 March, 2016
The Granite Club / Montgomery Sisam Architects
The Granite Club / Montgomery Sisam Architects, © Shai Gil
© Shai Gil

© Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil + 12

  • Structural Engineers

    Halcrow Yolles
  • Mechanical & Electrical Engineers

    Crossey Engineering
  • Civil Engineers

    IBI Group
  • Landscape Architect

    Janet Rosenberg + Associates
  • Contractor

    Graham Construction
  • Project Managers

    OP McCarthy & Associates
  • New Building

    43,626 ft2
  • Renovation Area

    9,978 ft2
  • More Specs Less Specs
© Shai Gil
© Shai Gil

Text description provided by the architects. The Granite Club provides athletic and social facilities to its community of 10,000 members. The existing building, the fourth in its long history, dates from the early 1970’s and is remarkable equally for the high quality of athletic programming provided as it is for the opaque exterior walls that enclose many of those uses. The site is a beautiful natural setting perched along the edge of the steep wooded ravine of the West Don River.

© Shai Gil
© Shai Gil

This project is a major addition to the original 1970s building with a program designed to provide: an inviting and accessible entrance, child care, after-school study and activities, better access between change facilities and tennis courts, changing trends toward to provide fitness programs, and to provide three levels of additional underground parking.

© Shai Gil
© Shai Gil

The architectural challenge was to redress a decades old problem inherited from the existing building and transform the largely interior spaces by opening them up to the outside, to the ravine, to the tennis courts and to Bayview Avenue. This resulted in an L-shaped plan that created a new court overlooking the ravine and provide a venue for athletics and social events. The new entrance court at the front is created by raising the grade to meet the existing floor level and further defining it with a grand copper clad covering for drop-off and pick-up. The narrow building footprint and extensive building overhangs creates a covered porch to both Bayview and the ravine. The entrance has been rotated 90 degrees form the existing entrance and frames views through to the ravine upon arrival.

Diagram
Diagram

Early on in the design process the project acquired the theme Shiftingravity – for that is exactly what this addition has done to the “behemoth” that was the existing facility.

© Shai Gil
© Shai Gil

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Granite Club / Montgomery Sisam Architects" 11 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783527/the-granite-club-montgomery-sisam-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.