the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restoration
  4. China
  5. NAN Architects and JWDA
  6. 2015
  7. Pump House Renovation / NAN Architects + JWDA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pump House Renovation / NAN Architects + JWDA

  • 02:00 - 27 March, 2016
Pump House Renovation / NAN Architects + JWDA
Pump House Renovation / NAN Architects + JWDA, © NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao

© NAN Xu, XIAO Xiao © NAN Xu, XIAO Xiao © NAN Xu, XIAO Xiao © NAN Xu, XIAO Xiao + 22

© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao

Text description provided by the architects. The pumping station has been abandoned for many years, staying lonely in the neighborhood. People passing by,never realize its existence nor even take a look at it. However, Mottled walls and wild vines hide a lot of memory. It is the architect's topic to revoke its existence. The client wants to convert it into office of 8-10 occupants. Space is the essence of architecture. Our strategy is to maintain its structure and spatial relationship, and eliminate superfluous decorative elements, dig out its inherent memory and value.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Different from the common buildings,The pump House has many holes on the floor for device use , and two exhaust chimneys on the corner. Although these components are no longer used, we still reserve and convert them into new building elements to have a dialogue with the old memory.

© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao

As the office is settled in a residential area, the privacy of the office is one of the most important factors in this design. We locate the terrace on the south facade which is away from the residential buildings. On the north facade which is visible from the residents, we built a solid wall with a skylight and a bottom ribbon window, which make the space mysterious but not depressed. The pumping station is six meters high, with lots of high-side window . An added mezzanine space can take advantage of these windows. What we only need to do is to adjust its size and proportion slightly. We convert the original underground water storage space into a basement. In order to avoid risks of bio-gas, the basement entrance is located outdoors,where cantilevered steel steps can be located between the gap of the arc retaining wall and the main building. Two old trees adjacent to the building looks more prosperous in front of the pure white wall.

© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao
© NAN Xu, XIAO Xiao

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NAN Architects and JWDA
Office
Cite: "Pump House Renovation / NAN Architects + JWDA" 27 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783424/pump-house-renovation-nan-architects-plus-jwda/> ISSN 0719-8884
© NAN Xu, XIAO Xiao

最有气质的泵房 / NAN Architects & JWDA