the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Portugal
  5. paulosantacruz.arquitetos
  6. 2011
  7. Atelier Z / paulosantacruz.arquitetos

Atelier Z / paulosantacruz.arquitetos

  • 14:00 - 28 March, 2016
Atelier Z / paulosantacruz.arquitetos
Atelier Z / paulosantacruz.arquitetos, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 19

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. Located in an historic building in the heart of the city of Porto, this project consisted in the transformation of a room into the author’s architecture office. Although small (55 m2), this premium space, in regards of solar exposition and relationship with its urban surroundings, was able to accommodate all the demands and areas inherent to its new role as a contemporary office.

© João Morgado
© João Morgado

Therefore, the office develops throughout six distinct areas: (1) a working area, (2) a printing area, (3) a meeting area, (4) a storage area, (5) a kitchen and (6) a bathroom, in a set of spaces organized in two groups – work and services – distributed along a corridor that unifies the entirety of the place. This distribution results from the functionality and time of usage of each area, whereby the office was organized in a way that the most ephemeral spaces were located by the door, as opposed to the more permanent working areas which require the most privacy and light.

Axonometri
Axonometri

Due to the specificity of all the different spaces, they were distinctly organized in a way that the support areas were enclosed in a volume attached to the circulation corridor and parallel to the working areas laid out in an open plan. This unity is also strengthened through the usage of a profile of light and bookcase that link the three working areas and promote their interconnectivity and fluidity of circulation.

© João Morgado
© João Morgado

In order to create a coherent unit between these new elements and the pre-existing ones, the entirety of the space was painted white with the exception of the more concrete looking grey floor that allows for a contrasting element that avoids an excessive homogenization of the space.

Sections
Sections

This proposal mainly intended to create a space that, although located in an historical building, would answer the modern demands of an office and promote a respectful dialog with its pre-existence.

© João Morgado
© João Morgado
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Atelier Z / paulosantacruz.arquitetos" 28 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783407/atelier-z-paulosantacrurquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments