Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Windows, Facade, HandrailEsteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Windows, FacadeEsteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - FacadeEsteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Stairs, HandrailEsteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - More Images+ 21

Sant Vicenç de Montalt, Spain
  • Mep Engineering : PGI Engineering
  • Client : Infraestructures de la Generalitat SAU
  • Site Archutects : Josep Maria oller, Virginia Otal
  • Architect In Charge : Estudi Nao, Francesc Puig, Anna Fumadó, Jose María Gutiérrez
  • Mep Engineering : PGI Engineering
  • City : Sant Vicenç de Montalt
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Facade
© José Hevia

Text description provided by the architects. HORIZONTALITY. The building is aligned to the road and sits on the ground  establishing a uniform horizontal line on top.  A reference line in the landscape in contrast to the topography.

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Facade
© José Hevia

GRADIENT. The building solves the difference in elevation between the road and the plot thanks to a half-buried floor which provides a direct relationship with the playground. At this level there is located the gym, locker rooms and services. A longitudinal porch provides a shelter and shade, and also connects the different parts of the building under cover.

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Image 14 of 26
© José Hevia
Plan
Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Table, Chair, Windows
© José Hevia

LIGHT. The building is fragmented by patios that provide light and ventilation to the lower level. Next onto the road, classrooms on the upper floors are also oriented to the courtyards so that the visual relationship with the street occurs indirectly through a string of vertical elements made of precasted concrete that also work as solar protection on the rest of the facade.

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Windows, Facade, Handrail
© José Hevia

SEQUENCE. Patios break the main facade in different pieces and generate a rhythm between full and empty. The building looks sturdy but light and permeable. This rhythm is also transferred inside the building where light is entering through the patios into the central corridor. 

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Image 13 of 26
© José Hevia

GEOMETRY. The building corrects its geometry thanks to the  courtyards and adapts to the curvy street. Each patio allow a significant small rotation to achieve it. They also keep the orthogonality and order of the structure. 

Sections

MATTER. The concrete facade is expressed as a massive element that emerges from the ground. It is possible to detect the metal formwork geometry on its surface, a second geometric order related to the construction system. The rest of the building is white with all its shades depending on the light.

Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez - Facade, Windows
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sant Vicenç de Montalt, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Esteve Albert High Scool / Estudi Nao + José María Gutiérrez" 06 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783155/esteve-albert-high-scool-estudi-nao-plus-jose-maria-gutierrez> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.