the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. DT Estúdio
  6. 2014
  7. Itahyê House / DT Estúdio

Itahyê House / DT Estúdio

Itahyê House / DT Estúdio
Itahyê House / DT Estúdio, © Edu Castello
© Edu Castello

© Edu Castello © Edu Castello © Edu Castello © Edu Castello + 30

  • MEP

    Engeplot
  • Structure

    Marcos Marini
  • Consultant

    Leonardo Monteiro
  • Construction

    Sergio Araújo
  • Lighting

    Reka
  • More Specs Less Specs
© Edu Castello
© Edu Castello

Text description provided by the architects. The Itahyê Residence is located 30km from São Paulo, Brazil.
The 330 m² is divided in 3 stories. The lower level concentrate the garage, laundry and storage areas. The middle level reaches the back yard and have the kitchen and living area as the upper floor is reserved for the family room and 3 bedrooms.

© Edu Castello
© Edu Castello

To reinforce this distribution we adopted different materials for each level: to the lower floor brick, to the middle level a solid concrete box and blue metallic tiles for the upper level. The material choices took in consideration maintenance in a long term and thermic performance, calculated by an specialist for each area of the house.

© Edu Castello
© Edu Castello

The same studies dictated the place and size of the openings guaranteeing the best location and ventilation area for a breezy room in the summer but cozy and warm in the winter. With all this information we studied the facades and types of opening to a result we were pleased with.

© Edu Castello
© Edu Castello

The client wanted to have more external area as he could, one of the reasons he was moving away from and apartment to a home. The floors distribution permits cars to be isolated from the social area, the living room only touches the ground so it doesn’t take space from the generous lawn and the upper floor creates a roof for the varanda and part of the garden so it allows for the family to have privacy from the lower street when using the social area and open the house and bedrooms for its own garden.

© Edu Castello
© Edu Castello

Part of the living area has a double ceiling that integrates with the family room and allows better ventilation. Large sliding door integrates the living with the garden. We choose to dislocate the veranda with barbecue equipment to the kitchen alignment in a way not to block the living room view and have more connection between barbecue and kitchen. To protect the veranda area from the setting sun, white ceramic elements were set to protect and create a shadow pattern.

© Edu Castello
© Edu Castello

The raw concrete is present in all external walls. To balance it, all the remaining walls are white and make a good balance with the wooden floor.

Planta Baixa - Térreo
Planta Baixa - Térreo
Planta Baixa - Superior
Planta Baixa - Superior

On the upper floor, 3 bedrooms receive both kids and the owners, each one with his own suite. The master suite had the widow removed from the facade and gained a balcony.

© Edu Castello
© Edu Castello
Cite: "Itahyê House / DT Estúdio" [Residência Itahyê / DT Estúdio] 23 Feb 2016. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/782546/residencia-itahye-dt-estudio/> ISSN 0719-8884
© Edu Castello

巴西Itahyê住宅/ DT Estúdio