All
Projects
Products
Events
Competitions

Impact Hub Berlin Office Interiors / LXSY Architekten

Impact Hub Berlin Office Interiors / LXSY Architekten

© Anne Deppe © Anne Deppe © Anne Deppe © Anne Deppe + 19

  • Architects: LXSY Architekten
  • Area Area of this architecture project Area:  600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Anne Deppe
More Specs Less Specs
© Anne Deppe
© Anne Deppe

Text description provided by the architects. The new design of Berlin's Impact Hub provides a platform for innovation and society in which people work together across cultures and generations. Like a second skin, the interior design of the new Impact Hub Berlin slots into the existing space of the building designed by Werner Düttmann in the 1960s on Friedrichstrasse in Berlin's Kreuzberg district. The design reflects the corporate philosophy of the Impact Hub Berlin as a co-working space and start-up centre for start-ups in the field of social entrepreneurship. It acts as a catalyst at the intersection of innovation and society, enabling people to work together.

© Anne Deppe
© Anne Deppe
Floor Plan
Floor Plan
© Anne Deppe
© Anne Deppe

The concept envisions a blend of open and structured work areas, chill-out areas, independent office space, workshop, event, and meeting rooms. The design features interplay between expanse and cohesion, communication and peace, dynamics, and concentration. Its simple design forges a warm and open atmosphere that meets the needs of the young and dynamic start-up scene.

© Anne Deppe
© Anne Deppe

The sculptural wooden installation, which envelops the existing walls as a functional element, is transformed from a walk-in kitchen to seating platforms, Skype boxes, shelves, and fixed tables. A box, serving as a "house within a house”, contains office and meeting rooms. The wide and daylight-flooded area of the entrance area can be divided into zones with translucent sliding walls and can, therefore, react flexibly to different uses without losing its open character.

© Anne Deppe
© Anne Deppe
Section
Section
© Anne Deppe
© Anne Deppe

Following the motto of the Impact Hub Berlin "Together we build the future in which we want to live", an intensive participation process served as the basis for the design. During this time the users of the Impact Hub were involved in the planning process as well as in its direct implementation. This extraordinary cooperative venture rendered the building project something special. It was the impetus for a dynamic process of growth, change, adaptation, and confrontation for all who use, enliven, and work with space - enabling them to create an impact together.

© Anne Deppe
© Anne Deppe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Friedrichstraße 246, 10969 Berlin, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Impact Hub Berlin Office Interiors / LXSY Architekten" 20 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782184/impact-hub-berlin-leroux-sichrovsky-architects/> ISSN 0719-8884
© Anne Deppe

德国柏林Impact Hub公司/ Leroux Sichrovsky Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.