Port Centre / C.F. Møller

Port Centre / C.F. Møller

© Julian Weyer© Julian Weyer© Julian Weyer© Julian Weyer+ 54

  • Architects: C.F. Møller
  • Area Area of this architecture project Area:  13000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Julian Weyer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE, Luminex
  • Landscape:C.F. Møller Landscape
  • City:Aarhus
  • Country:Denmark
More SpecsLess Specs
© Julian Weyer
© Julian Weyer

Text description provided by the architects. The new Port Centre unites many of the central functions at the Port of Aarhus in a central building complex, which is designed to form an extremely flexible facility.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

The five-storey building, with a total area of 13,000 m², includes port administration offices, workshops and warehousing, a customer reception centre, security management, canteen and staff welfare facilities as well as a public cafeteria.

Floor Plan
Floor Plan

There are also commercial units for lease to port-related businesses, which create a cluster of activities sharing a variety of functions. Users are a highly diverse group, including Port of Aarhus staff, tradesmen, dock workers, truck drivers and visitors.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Inspired by the desire to achieve an optimal long-term flexibility and adaptability, the concept of the centre resembles an ice crystal. The initial complex around a central triangular atrium will be an entity in itself, but it will be possible subsequently to add more wings which all connect to the same focal point.

Floor Plan
Floor Plan

The triangular atrium is gradually stepped back on the upper floors, thus providing large shared spaces for canteen and conference rooms at the ground and 1st floor levels, while leaving more regular day-lit office spaces on the upper floors. The material palette is kept simple, with the partially exposed pre-fab concrete structure balanced with stained oak industrial parquet flooring (made from by-products of wood-floor production), and industrial detailing such as the bright orange steel-grille stairs.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

From every floor there is access to roof terraces and balconies, and deep eaves underlining the horizontal structure of the centre protect and shade the glazed facades as part of the energy-conservation strategy. The complex is designed to be a low-energy class I facility, by reducing heating and cooling loads as well as electricity consumption, and using extensive life-cycle analysis of building materials and components to reduce impact during the life-time operations of the building.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

The main idea has been to have the quality of design benefit literally everyone in the centre, from the office environment of white-collar staff, to the brightly day-lit technical maintenance workshop spaces, and right through to the changing and bathing facilities for dockworkers. The atrium doubles as an auditorium for visitor groups, ranging from schoolchildren to foreign ambassadors.

Diagram
Diagram

The centre is located adjacent to the key operative areas of the port, such as the container terminal and Omniterminal. The location has spectacular views and there will be open spaces all around the complex perimeter. In extension to the centre, an ISPS gate facility and a truck stop will also be built.

© Julian Weyer
© Julian Weyer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Aarhus, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Port Centre / C.F. Møller" 15 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782031/port-centre-cf-moller-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.