Sky Habitat Singapore / Safdie Architects

Sky Habitat Singapore / Safdie Architects

© Edward Hendricks© Edward Hendricks© Edward Hendricks© Edward Hendricks+ 15

  • Executive Architect:DCA Architects Pte Ltd
  • Landscape Architect:Coen + Partners, USA
  • Executive Landscape Architect:Coen Design International, Pte Ltd Singapore
  • Structural Engineers:RSP Architects Planners & Engineers Pte Ltd
  • Mechanical And Electrical Engineers:Squire Mech Pte Ltd
  • Client:CapitaLand
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

Text description provided by the architects. Located in the neighborhood of Bishan, a residential area in the suburban heartland of Singapore, this 38-story residential complex explores the balance of high-density living with humanistic concepts of community, landscape, gardens, and daylight.

Master Plan
Master Plan

Breaking down the scale of typical singular tower residential development, the community- based solution of Sky Habitat is a three-dimensional matrix of homes with private terraces, balconies, and common gardens, bringing landscape into the air and maintaining porosity on the skyline. The complex’s strong stepped form recalls the community texture of ancient hillside developments and provides for lush vertical greenery, multiple orientations relative to the sun, naturally ventilated units, and generous views, all without compromising planning or structural efficiency.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Three bridging sky gardens link the two stepping towers and create a series of interconnected streets, gardens, and terraces in the air, which provide a variety of areas for common recreation and congregation. As a result, the overall mass is porous and open, allowing breezes to flow through and daylight to penetrate deep into the structure. The stepping geometry allows every residence multiple orientations and a private outdoor space, resulting in a more humane and delicate urban fabric.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

At the ground plane, above a sunken parking podium, more than 70 percent of the site is developed into a series of lush gardens, which offer additional outdoor event areas, swimming pools, a tennis court, and walking paths.

© Edward Hendricks
© Edward Hendricks

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bishan, Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sky Habitat Singapore / Safdie Architects" 11 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781936/sky-habitat-singapore-moshe-safdie> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Edward Hendricks

直达天空的集合住宅:新加坡天空住宅 / Moshe Safdie

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.