the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Japan
  5. Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture
  6. 2014
  7. Wall Cloud / Sasaki Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wall Cloud / Sasaki Architecture

  • 17:00 - 10 February, 2016
Wall Cloud / Sasaki Architecture
Wall Cloud / Sasaki Architecture, © Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota + 16

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Text description provided by the architects. In recent years, various renovation projects have been attempted for a warehouse building, at which a legendary disco, “Juliana's Tokyo”, once existed as a symbol of the Tokyo waterfront in the early 1990s. However, the attic part of the former discotheque on the second floor remained untouched for a long time, since it had a low ceiling height of 2.1m with only 1.7m under the beams, causing an oppressive feeling in the space.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Our design intended to create an open space with floating walls and pillars. The beams and other components were reconsidered as different spatial components, and were redefined in the space.

Section
Section
© Takumi Ota
© Takumi Ota
Section
Section

The ceilings were removed, and the beams now surround the space as drifting walls, while lights are used to enhance the sense of floating. Dividers of individual spaces for tenants are transparent glass attached beneath the wall volume. Floating walls are also placed in the entrance lounge, and function as shelves or counter desks. The “Tenant A” zone adjacent to the entrance lounge visually achieves a sense of unity and openness, and the “Tenant B” in the back consists of a single space where the entire walls are floating. The oppressive attic-like space of a symbol of the past was transformed like a wall cloud, and regen erated as an impressive space.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wall Cloud / Sasaki Architecture" 10 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781857/wall-cloud-sasaki-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Takumi Ota

漂浮的的墙壁 / Sasaki Architecture