the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. United States
  5. OMA
  6. 2015
  7. Cai Guo Qiang Studio / OMA

Cai Guo Qiang Studio / OMA

  • 17:00 - 8 February, 2016
Cai Guo Qiang Studio / OMA
Cai Guo Qiang Studio / OMA, © Brett Beyer, Courtesy of OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA

© Brett Beyer, Courtesy of OMA © Brett Beyer, Courtesy of OMA © Brett Beyer, Courtesy of OMA © Brett Beyer, Courtesy of OMA + 34

  • Architects

    OMA
  • Location

    New York, NY, USA
  • Partner In Charge

    Shohei Shigematsu
  • Project Architect

    Scott Abrahams
  • Area

    8675.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Team

    Ted Lin, Lawrence Siu, Ian Mills, Matthew Austin, Hanying Zhang, Nick Demers- Stoddart, Cass Nakashima, Sean Billy Kizy
  • Executive Architect

    Shiming Tam Architect PC
  • Structural Engineer

    Robert Silman Associates PC
  • MEP Engineer

    Plus Group Consulting Engineering PLLC
  • Lighting Consultant

    Tillotson Design Associates/ Dot Dash
  • Contractor

    P&P Interior Inc.
  • More Specs Less Specs
© Brett Beyer, Courtesy of OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA

Text description provided by the architects. The renovation and expansion of Cai Guo-Qiang’s studio in New York, led by OMAPartner Shohei Shigematsu, organizes the studio’s multiple functions around a central, light-filled courtyard. The studio, located in an 1885 schoolhouse in New York’s Lower East Side, previously consisted of one floor on the ground level. The expanded space now includes both the basement level and an adjacent storefront on First Street. Now twice the original square footage, the expanded headquarters enhances the artist’s capability for production, exhibition and reception.

“A series of distinct vertical connections from the street level illuminate the cellar level below,” commented lead designer, Shohei Shigematsu. “Natural light from the courtyard filters down through a series of light wells composed of walkable glass panels and a reflective bamboo vault. Inside, a central stairwell provides circulation to the lower level, as well as a double-height display space. An existing structural vault was repurposed as a periscope, offering views to the street via a mirrored desk in the library.”

© Brett Beyer, Courtesy of OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA

Without gallery representation, the 8,675 square foot studio plays a crucial role in the artist’s operations, acting as the main work, archive, gallery, reception, administration, and office space. The porous boundaries between the programs unite the studio through continuous materials and light. The resin wall spans both levels along the courtyard edge, acting as a central spine distributing natural light. The wall system is constructed with integrated lighting and mechanical infrastructure, incorporating storage, display, workspace, and support spaces at various points along its length. The renovation also preserves many historic elements of the building, including the red school door which continues to serve as the main entry, original brick and stone masonry and archways, and the existing stairs and iron railings.

© Brett Beyer, Courtesy of OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA
Axonometric. Image © OMA
Axonometric. Image © OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA
© Brett Beyer, Courtesy of OMA

Each room has the flexibility to function as both a private workspace and public venue. Two ateliers with museum quality lighting are used for daily exhibitions as well as catered receptions. In the cellar, a new space with A/V capabilities and a sixteen-foot solid Douglas Fir table hosts large meetings and film screenings. The library provides a dedicated space for interviews with publishers and journalists with Cai’s collection of publications close at hand. A tea room composed of the essential elements of a customary Japanese tea house—tatami mats and a floating bamboo reed light fixture—acts as a traditional ceremonial space for visitors as well as a modern contemplation space for the studio.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
OMA
Office
Cite: "Cai Guo Qiang Studio / OMA" 08 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781765/cai-guo-qiang-studio-oma/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Brett Beyer, Courtesy of OMA

蔡国强位于纽约的庭院工作室 / OMA