We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Extension of the Biotechnical Faculty / CBD Contemporary Building Design

Extension of the Biotechnical Faculty / CBD Contemporary Building Design

© Damjan Švarc© Damjan Švarc© Damjan Švarc© Damjan Švarc+ 34

  • Investor:University of Ljubljana, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana
  • Electrical Installations:Ciril Bokal, Ciril Bokal s.p.
  • Mechanical Engineer:Boštjan Petru, IB Petru d.o.o.
  • Fire Safety:Andrej Fojkar, Fojkarfire d.o.o.
  • Interior – Cabinets:Rafael Draksler, Peter Pogačnik
  • Interior – Laboratories:Edvard Mandič
  • Other Participants:Žiga Stepišnik, Taia Huter CBD d.o.o.
  • Building Contractor:VG5 d.o.o.
  • Timber Structure Contractor:Alfa Natura d.o.o.
  • Architect In Charge:Rafael Draksler, Jurij Jančar, CBD d.o.o
  • Structural Design:Bruno Dujič, Jurij Jančar CBD d.o.o.
  • City:Ljubljana
  • Country:Slovenia
More SpecsLess Specs
© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

Text description provided by the architects. The department of wood science and technology is an extension of the Biotechnical faculty and is attached to surrounding buildings via an existing connecting corridor.

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

A central hallway parts the rectangular building with dimensions 40 x 13,5 m in plan to professors’ cabinets in the southern from laboratories in the northern part. A glazed belt over the hallway is formed by an arc shaped roof and provides daylight to the interior.    

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

As part of an educational institution in the field of wood the building itself also has a learning purpose. Apart from a base reinforced concrete slab the structure (walls and roof plates) is made of cross laminated timber (CLT) panels in visible quality which give the interior a special appearance and a worm ambient.

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

The hallway is formed by an exposed CLT structure, arched timber roof beams and oak flooring. Along the hallway doors of cabinets are individually made from 10 different veneers (elm, pine, fir, cherry, oak, pear, ash, chestnut, walnut and maple) that follow from brighter to darker colours.

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

The sloping outer columns made of thermally modified spruce provide a sense of a forest through the large glazing on longitudinal southern and northern facades. The same thermally modified spruce is also used for the facade, windows and external doors. Compared to unmodified wood it enables a significantly longer life span of exposed timber elements.

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

The use of natural materials based on wood was desired in the project. Therefore cellulose and wood-fibre insulation boards were used to insulate the ventilated roof and ventilated facade. The load-bearing structure is designed to allow two additional floors in case of a subsequent vertical extension.

© Damjan Švarc
© Damjan Švarc

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rožna Dolina, cesta VIII 34, 1000 Ljubljana, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Extension of the Biotechnical Faculty / CBD Contemporary Building Design" 07 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781408/extension-of-the-biotechnical-faculty-cdb-contemporary-building-design> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.