the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Daniele Claudio Taddei
  6. 2015
  7. The Autumn House / Daniele Claudio Taddei

The Autumn House / Daniele Claudio Taddei

  • 15:00 - 22 January, 2016
The Autumn House / Daniele Claudio Taddei
The Autumn House / Daniele Claudio Taddei, © Bruno Helbling
© Bruno Helbling

© Bruno Helbling © Bruno Helbling © Bruno Helbling © Bruno Helbling + 17

Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. For 3 generations, 2 cats and 1 dog living under one roof was a bit tight, so the grandparents decided to use a leftover corner from their property to get their own roof, building a house attached to the old one for themselves and their pets in this neighborhood adjacent the City of Zurich.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

The material of the house was clear from the beginning, a wood timber construction, but it took a while to realize what was needed.  This process of reducing and loosing ballast while keeping the building costs within a narrow range was reflected also in the project. 

Due to the size of the plot, a vertical house was chosen. Knowing that with age stairs could become a challenge, big enough for safety and confort but small enough to fit in the room, the design of the stairs became crucial: a fine minimalist metal staircase with stainless steel net for protection was the answer. Around the stairs the house developed: the entry is on the street level, which also doubles as a laundry room, with the guest bath that doubles as a dog shower and house cats have their own access to the cellar for their needs. 

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

On the ground floor, the living room can be fully opened up with foldable glass panels to the garden in the south. This brings the garden into the house, giving a roomy sense of openness despite the size. For the same reason kitchen and dining room has been kept to a minimum. 
Strategically placed vertical windows still let you see the street and not feel isolated.

Section
Section

On the second floor, facing the airy stair room, one bathroom and two bedrooms. One bedroom has a secret door leading direct to the granddaughters’ room, making babysitting very easy. 

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

Finding a balance between white clean minimalism and the countryside rustic lead to the choice of material and color of the wood floor, and the material and color of the facade, that fit the re-disigned driveway paved with gravel. 
The patch of the new garden was kept very rustic and natural as well with stones and gravel, reducing maintenance and giving a new living space to native plants and animals. The project modernized and cleaned the look of both houses, giving them a distinctive face in this suburban surrounding form the 60’s.

© Bruno Helbling
© Bruno Helbling

View the complete gallery

Cite: "The Autumn House / Daniele Claudio Taddei" 22 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780746/the-autumn-house-daniele-claudio-taddei/> ISSN 0719-8884