All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Carvalho Araújo
  6. 2015
  7. Shelter in Montaria / Carvalho Araújo

Shelter in Montaria / Carvalho Araújo

  • 05:00 - 21 January, 2016
Shelter in Montaria / Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo
  • Architects

  • Location

    Viana do Castelo, Portugal
  • Category

  • Design Team

    José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Francisco Vacas, Ana Vilar, Tiago Curado Almeida, Leandro Silva, João Santos
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo + 15

  • Landscape

    JBJC - João Bicho e Joana Carneiro, Arquitetura Paisagista Lda
  • Structures

    Pedro Alves
  • Hidraulic

    Pedro Alves
  • Electrical, Communications

    INOVOLT
  • Security

    Pedro Alves
  • Life Safety

    Marta Moniz
  • Accoustics

    Diogo Mateus
  • Contractor

    José Castro & Filhos, S.A.
Shelter in Montaria / Carvalho Araújo, © Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo
Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. The shelter is located on a steep terrain on the edge of the village, with a privileged view over the Serra d’Arga mountains. The building occupies the space of the existing ruin.

© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo

There are images of villages and farms that we retain since ever. The first image that we associate to the terrain and the place is the water tank: public or private, they served to wash, water supply or even to the more or less illegal child’s adventures. Above all they were an important meeting point, a workplace and an important symbol of community life.

© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo

The house consists of a concrete volume that hosts the pool and that rises from the ground, allowing to add the program at the bottom, reinforcing the idea of shelter. The pool assumes particular relevance in the design, searching in its relationship with the terrain the image of the old tanks. The steep slope of the terrain allowed to accommodate a shelter at the bottom of the pool volume, composed by a living room/kitchen, a bedroom and a bathroom. The elementary program was organized around an interior courtyard that provides lighting and ventilation to the rooms.

Detail
Detail

View the complete gallery

About this office
Cite: "Shelter in Montaria / Carvalho Araújo" 21 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780683/shelter-in-montaria-carvalho-araujo-arquitectura-e-design/> ISSN 0719-8884
© Hugo Carvalho Araújo

葡萄牙一个简单实用的乡村住宅 / Carvalho Araújo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.