All
Projects
Products
Events
Competitions

House B / e2a

House B / e2a

© Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander + 9

Houses  · 
Stäfa, Switzerland
  • Architects Authors of this architecture project e2a
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    panoramah!®
  • Design Team

    Piet Eckert, Wim Eckert with Sebastian F. Lippok and Mireya Sanchez Gomez, Laure Fries, Kirstyn Lindsay, Alexander Struck, Rafal Wójcik
  • Construction Management

    Continium Baumanagement AG,
  • Structural Engineering

    Gruner + Wepf Ingenieure AG
  • Façade Planning

    Buri Müller Partner GmbH
  • Building Services

    W&P Engineering AG
  • Model Photographs

    Jon Naiman
More Specs Less Specs
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Text description provided by the architects. Along the Gold Coast of Lake Zurich, individual localities have lost a clear sense of identity amongst the conti-nuity of the suburban landscape. Generic architecture determines the immediate context of any remaining open spaces, land reserves from former agricultural zones, which create a welcome pause in this otherwise monotonous rhythm.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

A simple meadow space visibly benefits the densely packed rows of single-family home urbanization. In general, gardens comprise the leftover spaces in between individual houses, executed with varying degrees of success. All in all, they represent that which remains behind after a house has been con-structed – nothing more.

Section
Section

Our intervention takes a different stance, creating a place with clear boundaries. A perimeter exists through walls and hedges: externally territorial and hard, internally a soft, private green space. The house reflects this relationship between the inside and the outside.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Two new private outdoor spaces are created – an entry court and a garden court. In between is the part of the house with the main entrance and a garden apartment. A stair leads to the floor above with a terrace and view to the open space of the adjacent lot, with the lake and the mountains in the distance. Positioned around the centrally located kitchen are the dining room as well as the atelier-like, double-height living room lit from the northeast.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

All of the rooms directly access the terrace and a stair leads down to the garden courtyard. A studio with a gallery to the living room is located on the floor above these common spaces. The east-facing master bedroom works as a unit with the bathroom, dressing room, and an office space; it is like an autonomous suite interposed into the residence.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The straight lines of rough-faced, board-formed concrete walls and large, suspended, floor-to-ceiling fenestra-tion characterizes the exterior appearance. Only a protruding window on the northern side with a solid con-crete frame reveals the actual scale and size of the house. Otherwise, the house remains muted and focused compared to the garrulousness of its surroundings.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House B / e2a" 20 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780567/house-b-e2a/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.