the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Daniel Valle
  6. Hernandez Residence / Daniel Valle

Hernandez Residence / Daniel Valle

  • 09:00 - 16 January, 2016
Hernandez Residence / Daniel Valle
Hernandez Residence  / Daniel Valle, Courtesy of Daniel Valle
Courtesy of Daniel Valle

Courtesy of Daniel Valle Courtesy of Daniel Valle Courtesy of Daniel Valle Courtesy of Daniel Valle + 14

Courtesy of Daniel Valle
Courtesy of Daniel Valle

Text description provided by the architects. The relationship between parents and children is in flux for the coming years: from total dependency to independency.

Courtesy of Daniel Valle
Courtesy of Daniel Valle

Then, how do you organize a house and its different rooms if the relationships between family members are constantly shifting?

First Floor Plan
First Floor Plan

According, the house organizes itself ambiguously between one family nucleus and two independent areas expressed to the exterior by a diagonal cut that divides the cubical mass into two sub-masses.

Courtesy of Daniel Valle
Courtesy of Daniel Valle

The location of the vertical circulation on the central part of the house makes the interior spatial division evident although it remains a clear single volume from the exterior.

Courtesy of Daniel Valle
Courtesy of Daniel Valle

On one side of the vertical circulation the house is occupied by parents and on the other side by the three children.

Section
Section
Diagram
Diagram

This cut also allows natural light from the south penetrating through a large size window to the main circulation core and further in the living spaces.

Cite: "Hernandez Residence / Daniel Valle" 16 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780340/hernandez-residence-daniel-valle/> ISSN 0719-8884