the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Wespi de Meuron Romeo architects
  6. 2015
  7. Concrete House in Caviano / Wespi de Meuron Romeo architects

Concrete House in Caviano / Wespi de Meuron Romeo architects

  • 03:00 - 13 January, 2016
Concrete House in Caviano / Wespi de Meuron Romeo architects
Concrete House in Caviano / Wespi de Meuron Romeo architects, © Hannes Henz
© Hannes Henz

© Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz + 31

  • Commitment

    Fam. Jérôme, Paola de Meuron
  • Collaborators

    Giorgi & Partners, IFEC Ingegneria SA
  • Master Builder

    Canonica SA
  • Windows

    Morotti GmbH
  • Plasterer

    Paolucci SA
  • Joiner

    Romeo Buss GmbH
  • More Specs Less Specs
© Hannes Henz
© Hannes Henz

Text description provided by the architects. The house, designed as a residence for a family of three persons, was built in the immediate proximity of the architecture office in Caviano on the Lake Maggiore.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

In terms of adequate architectural densification new living space should be created on a remaining area of just 128 m2, on the same plot as the architecture office was built in 1981, without damaging the existing qualities. On the contrary, an enrichment of the outer spatial situation should be generated with reasonable densification in context with the existing building.

The building laws determined the outer form of the building, what often happens when leftover plots are developed. The minimal distance to the road, the minimal distance to the forest, the minimal building distance to the architecture office as well as the right to build on the limit to the southwest neighbour, create an irregular pentagonal form of totally 79 m² surface. A clear rectangle of 48 m² surface, which is the isolated interior, was integrated in this irregular form.

The polygonal exterior shape and the steep topography of the site let the building appear as an archaic stone block in middle of the forest, this is reinforced by the rough washed concrete surfaces becoming darker by the weathering.

Section
Section

To the mountain-sided street the construction presents itself as a closed, simple one-storey volume. The only opening towards the street is the raw steel gate leading to the entrance court. A 3 m wide forecourt with a natural stone pavement and two palms connects the house to the street and upgrade it spatially.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

To the valley-side, the house appears as a narrow 3-storey tower. The house is organised on three floors: the top floor on the street level accommodates the entrance, the main living area and dining with the open kitchen, on two sides it’s completely closed and on the other two sides it’s completely vitrified towards the courtyards.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

The entrance courtyard on the mountainside protects the house against insight from the street and in the meantime it lets the sunlight in. The inner courtyard on the seaside releases the view to the lake and the mountains through a big roofed opening; while it’s closed wall surfaces reflect the sunlight to the inside.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

Both courtyards, each with a wisteria, let the living room becomes a “garden” room and let the inhabitants experience in an unusual intense way the varying atmospheres of the weather and the light.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

A skylight above the staircase allows light to penetrate into the lower floor, which accommodates two bedrooms, each with its own outdoor loggia, the bathroom and the stairs to the cellar, where is the technique and a workspace.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

View the complete gallery

About this office
Wespi de Meuron Romeo architects
Office
Cite: "Concrete House in Caviano / Wespi de Meuron Romeo architects" 13 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780221/concrete-house-in-caviano-wespi-de-meuron-romeo-architects/> ISSN 0719-8884
© Hannes Henz

Caviano 混凝土住宅 / Wespi de Meuron Romeo architects