the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Blaanc
  6. 2015
  7. Vineyard House / Blaanc

Vineyard House / Blaanc

  • 05:00 - 12 January, 2016
Vineyard House / Blaanc
Vineyard House / Blaanc, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 34

  • Architects

  • Location

    Montijo, Portugal
  • Achitects

    Ana Morgado, Lara Pinho, Maria da Paz Braga, Maria do Carmo Caldeira
  • Area

    319.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Engineering

    Vasco Farias Engenheiros Consultores Lda
  • Contractor

    João Bernardino Lda, Ecological Constructions
  • More Specs Less Specs
© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. Implanted on a large agricultural estate, the house is built in the middle of the property’s vineyard on an almost flat terrain adjacent to a cork oak forest. The calm and serenity of the surroundings welcomes the one storey building which tries to interfere as little as possible with the landscape by aligning alongside the natural elements that compose the peaceful backdrop.

© João Morgado
© João Morgado

The different functions of the house are organized into three rectangular volumes of similar sizes, each one possessing a flat roof. The volumes are arranged parallel and orthogonally respecting the landscape’s lines of strength and the house’s different areas – common areas and private areas – which are distinguished by a distinct materiality that also combines harmoniously with each other as well as the natural surroundings.

Floor Plan
Floor Plan

The common areas, confined to a Rammed Earth volume, communicate with the entire length of the outdoor terrace which functions as an extension of the living areas as well as bringing shade to the west façade. The two remaining volumes contain six suites, an office, a small guest bathroom, a guest bedroom and a storage area with direct access from the exterior.

© João Morgado
© João Morgado

The design opted to incorporate a small patio that brings light to the spaces that are exposed to the north-west. This patio is aligned with a larger patio to the south, enhancing a visual crossing that marks the transition to the more private area of the house.

© João Morgado
© João Morgado

The demand for sustainable and more ecological solutions were the drive behind the introduction of a Rammed Earth volume, a vernacular building technique still recurrent in some areas of Portugal. The natural beauty of the earth is left visible on the exterior configuring the common areas that include a living room, a dinning area and a kitchen. This materiality also ensures greater thermal and acoustic comfort inside the house, providing a cool environment in the summer and mild in the winter with the indoor humidity constant throughout the year. It is also an ecological construction method that enables a strong fusion with the surrounding environment.

© João Morgado
© João Morgado

The remaining volumes consist of a concrete structure, brick masonry walls with external insulation which are plastered and painted white, giving continuity to the existing buildings on the estate.

© João Morgado
© João Morgado

TECHNICAL DESCRIPTION

The option to build part of the design in Rammed Earth was due to the confidence in the added value that the technique represents both environmentally and aesthetically.

© João Morgado
© João Morgado

The intention was to combine tradition and modernity, seeking to take advantage of the best of each.

Section
Section

Using both earth from the estate as well as earth located 50km away, due to the presence of soil with a high sand content on site, the freestanding walls were erected using continuous wooden formwork and mechanical compression to compact the earth. Two buttresses were introduced on the longer walls in order to improve structural behaviour; to ensure the resistance of the construction against tensile stress. The Rammed Earth was reinforced with fibreglass mesh in-between layers and overlapped in all corners of the polygon.

© João Morgado
© João Morgado

The introduction of a fibreglass mesh allowed the construction of continuous earth layers without vertical joints, enhancing the beauty of the material. The building team was knowledgeable of the material and the building technique, although it was the first time that they would leave it visible on the exterior, protected by a flat roof.

© João Morgado
© João Morgado

The roof consists of laminated wooden beams that are attached to the upper lintel and covered with a sandwich panel made on site and finished with a clear colour impermeable screen.

© João Morgado
© João Morgado

Combined with architectural option of a flat roof, the presence of generous openings required solutions that would overcome these constraints. This was achieved using the actual doorframes made of laminated wood which act as a bracing element and as part of the formwork for the Rammed Earth. Finally, to preserve the earth’s appearance in the best possible way, a protective coating of water glass and casein was applied.

© João Morgado
© João Morgado
Cite: "Vineyard House / Blaanc" 12 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780149/vineyard-house-blaanc/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments