the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Hiroshi Nakamura & NAP
  6. Nasu Tepee / Hiroshi Nakamura & NAP

Nasu Tepee / Hiroshi Nakamura & NAP

  • 21:00 - 11 January, 2016
Nasu Tepee / Hiroshi Nakamura & NAP
Nasu Tepee / Hiroshi Nakamura & NAP, © Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc

Text description provided by the architects. The site is located in Nasu, Tochigi Prefecture, a well-known summer resort. Passing through fields and woodlands, the site lies along the forest path in a grove of mixed trees. Our client is a married couple that enjoys organic farming on the weekends, and their wish was to reserve as much of the environment as possible and to live in the surrounding woods. We avoided large-scale construction and a majority of felling to build the rooms on the few remaining flat surfaces of the sloping ground, as if sewing them together.

© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc

Since the site is located in the midst of dense woods, we came up with the idea of having a high ceiling to let direct sunlight in the house. However, this would result in the space becoming too large, cost a lot to run the air-conditioning and the exterior walls would bump into the branches. Therefore, we eliminated unnecessary space. First, we cut down the upper space diagonally to make the ceiling lower based on the way people move. In addition, the new form matches the tree branches that spread out radially. This resulted in a tent-shaped house with only one third of the volumes. Although the highest ceiling is 8m, the average ceiling height dates a standard 2,6m. As a matter of fact, people cannot stand upright close to the walls, so we simply turned the spaces into sleeping and sitting areas. The ceiling descends like a tent and enables the creation of a warm living space that mingles with the trees. You will feel the warmhearted embrace of the house around you.

Courtesy of Hiroshi Nakamura & NAP
Courtesy of Hiroshi Nakamura & NAP

It is similar to primitive spaces seen in the houses of the Jomon People (Ancient Japanese) and Native Americans. The structure of the house initiated a lifestyle with close interaction, because the family sat along the low wall facing each other. A fire, a light or a table was set in the middle to initiate conversation as the family gathered around the center. The architecture has had an influence on people's habits and it strengthened the connection and bond of the family. 

Floor Plan
Floor Plan

At night, the moonlight becomes the only natural illumination and the dark forest falls into silence. At times, the presence of wild animals can be heard ever so faintly. In the darkness of the night, you will find a house filled with warm and gentle looks. The "pointy-hat" building cantilevers slightly above ground in order to prevent insects, humidity and fallen snow entering the house.

© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc

The windows are all double glazed in order to ensure that the tall spaces are airtight and well insulated. We installed the fireplace and the air-conditioning underfloor by making use of the floor heating and the pit. During summer, warm air gathers at the top and escapes through the top light side window. During winter, warm air at the upper part will be drawn in and blown out at floor level. This way, we are able to create a very comfortable air environment. 

Section
Section

Pressed flower glass door

Akebi, viola, anemone, geranium, larkspur – the wild flowers found in the pressed flower glass all came from the surrounding woods. Our idea was to find a new way to reflect the blessings of nature, not just in the context of samples or picture books. We manufactured the glass by sandwiching the pressed flowers in resin films between two 4mm thick glasses and firing them in vacuum. We put films for ultraviolet protection in the glass to protect the flowers from decolorization.

© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc
Cite: "Nasu Tepee / Hiroshi Nakamura & NAP" 11 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/780147/nasu-tepee-hiroshi-nakamura-and-nap/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Koji Fuji - Nacasa & Partners Inc

日本Nasu 锥形住宅 / Hiroshi Nakamura & NAP