the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. rar.studio
  6. 2015
  7. NANA Apartment / rar.studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

NANA Apartment / rar.studio

  • 09:00 - 10 January, 2016
NANA Apartment / rar.studio
NANA Apartment / rar.studio, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 34

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The apartment is located on the first floor of a building that was constructed in the second half of the 19th century on an area of landfill established along the Lisbon waterfront in the wake of the 1755 earthquake.

New Floor Plan
New Floor Plan

Its expansive area and lofty ceilings, the abundant natural light and the conservation of some of the original finishings and decorative features were not only among the characteristics that the client sought but are also those that best define this home’s identity.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The project correspondingly incorporated the desire to restore, conserve and enhance these same characteristics in conjunction with a proposition contemplating an exercise in interpreting the Lisbon architecture of this period and its respective constituent facets.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The spatial layout of the apartment broadly corresponded to the needs of the client and thus enabling both the safeguarding of its advantageous typological structure and the easy resolution of the programmatic impositions: the provision of substantial areas of storage space for clothing, distributed and incorporated into the three central rooms.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

These inner rooms and their respective contents were conceived and designed so as to be able to remain permanently open and interacting with the areas contained in the east and the west of the apartment and thereby endowing an intermittent and metamorphic visual and spatial relationship between these areas.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In the kitchen, where the walls still retained the original 19th century tiles, more recent interventions had introduced disqualifying features, especially the floor tiling and the finishings applied to the work surfaces, and these were correspondingly removed.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In conjunction with the resolution of some pathologies – identified to a greater or lesser extent throughout all the apartment and in the main stemming from building work in the immediate vicinity and past water infiltrations –, in the kitchen, this scope extended to the introduction of a new floor, furniture, infrastructures and equipment whilst specifically acting to protect the tiles and the upper storage cabinet, which was preserved and restored.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The bathrooms, with misaligned layouts and means of access, were subject to profound intervention. In the master bedroom, a new point of access to the bathroom adjoining on the western façade resulted in its own private bathroom in addition to another larger bathroom for the remainder of the house. Both were structurally redesigned with a particular emphasis on the built features and finished in Portuguese pink and tiger skin marbles.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In addition to new systems and infrastructures – electricity, lighting, central heating and window frames – alongside those that were restored, such as the flooring and the plastered ceilings, a triage process was also undertaken.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The various layers of time, the programs implemented and their consequent adaptations drove to a series of choices. The new solutions were integrated without jeopardising those selected for retention; the old, the askew, the already existing exceptions and those resulting from the work itself.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NANA Apartment / rar.studio" 10 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779997/apartamento-nana-rar-studio/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra |  FG+SG

NANA公寓/ rar.studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.