the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gas Station
  4. Spain
  5. Saffron Brand Consultants
  6. 2015
  7. CEPSA Service Station / Saffron Brand Consultants + Malka+Portús arquitectos

CEPSA Service Station / Saffron Brand Consultants + Malka+Portús arquitectos

  • 10:00 - 29 December, 2015
CEPSA Service Station / Saffron Brand Consultants + Malka+Portús arquitectos

© Montse Zamorano © Montse Zamorano © Montse Zamorano © Montse Zamorano + 17

  • User experience & Industrial design advisory services

  • Lighting design

    Aureolighting
  • Steel contractor

    ANRO
  • ETFE contractor

    IASO
  • Lighting

    Philips & SAKMA
  • Area

    C-store 81 sqm, canopy 320 sqm.
© Montse Zamorano
© Montse Zamorano

Text description provided by the architects. Cepsa is Spain’s fourth largest industrial group operating for over 80 years. In recent year it has become a major player in the global energy market. Yet it is their petrol stations that are the crucial touch-point that connects the brand with society.

Floor Plan
Floor Plan

During the brand strategy process Saffron identified the highly technical and service orientated aspects of Cepsa as being the essence of its brand, so we encapsulated them in the brand idea “Adaptable Engineering”.

© Montse Zamorano
© Montse Zamorano

The conundrum then was how to communicate this, creating a new and relevant service station concept seemed essential to:

- Improve the experience to be really service oriented

- Reduce the cost of maintenance through using the latest technology

- Create visual impact, represent Cepsa in a new and meaningful way

© Montse Zamorano
© Montse Zamorano

Saffron, together with partners Tangerine and Malka & Portús went through rethinking every brand touch point that customers interact with within the station: canopy, shop, pumps, lighting and signage.

Elevation
Elevation

The forecourt canopy was transformed using a high tech ETFE material that is self-cleaning, lightweight and recyclable. Its structure is assembled in a modular fashion to be adapted to varied station formats. ETFE’s 100% transparency delivers a reduction in the use of artificial lighting thereby reducing station costs. The innovative plastic cushions also transform the forecourt into a light and airy place.

CEPSA Service Station / Saffron Brand Consultants  + Malka+Portús arquitectos, © Montse Zamorano
© Montse Zamorano

At night, flooded with a red glow, ETFE cushions turn the canopy into the jewel of the concept. The bright red cladding of the C-store building also reinforces the beacon effect of the station, gently drawing travellers in. With tangerine we carefully considered the refuelling experience and thus proposed separating the display from the pump to allow a more intuitive and natural operation.

Elevation
Elevation

Lighting parasols are placed above the refuelling islands to provide light at exactly the point where it is needed, thus giving a more localised experience for the person at the pump and reducing wasted energy. The signage system, inspired by Cepsa’s logo shapes and angles, complements the powerful visual language of this state-of-the-art service station. This reflects a powerful collaboration from brand, architecture, product and service design.

© Montse Zamorano
© Montse Zamorano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CEPSA Service Station / Saffron Brand Consultants + Malka+Portús arquitectos" 29 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779363/cepsa-service-station-saffron-brand-consultants-plus-malka-plus-portus-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.