the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Infrastructure
  4. Sweden
  5. U.D. Urban Design AB
  6. 2013
  7. Technical Building / U.D. Urban Design AB

Technical Building / U.D. Urban Design AB

  • 05:00 - 1 January, 2016
Technical Building / U.D. Urban Design AB
Technical Building / U.D. Urban Design AB, © Robin Hayes
© Robin Hayes

© Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes + 25

  • Architects

  • Location

    Storängsvägen, Stockholm, Sweden
  • Architect in Charge

    Helena Glantz, Erik Jarlöv, Anders Ohlin, Karin Ask
  • Area

    106.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Construction

    WSP, Stefan Tyrbo, Anna Rask
  • EL

    Rejlerskoncernen AB, Göran Karlsson
  • Contractor

    Byggnad över mark : Mavab AB
  • More Specs Less Specs
© Robin Hayes
© Robin Hayes

Text description provided by the architects. Modern cities are filled with small technical buildings; sub- and pump stations that provide essential electrical, water and sewer supplies to their citizens. These buildings are often a kind of unassuming anti-architecture; something that works best when it is not seen at all.

Floor Plan
Floor Plan

Stockholm Royal Seaport has decided to take a very different approach. Here, a new addition to Storängstorget (the public square in the Stockholm township of Norra Djurgården) takes the form of a small building that houses both an electrical substation as well as pumps for the square’s new fountain.

© Robin Hayes
© Robin Hayes

The building’s asymmetrical volume is primarily of Corten steel with a south-facing façade in sculptural wooden ribs that doubles as a generous seating bench oriented toward the square and the afternoon sun.

Detail
Detail

The remaining sides of the building are composed of a graphic pattern of grazing deer made by laser-cutting into the Corten steel, as well as an interactive light image that shows real-time information on how much electricity is being consumed in the homes located around the square. The goal is to allow this small, but essential part of the neighborhood´s infrastructure manifest itself by clearly communicating its public function. We have created a sunny perch to sit on and watch the activities on the square while the building talks about its content for people strolling by on their way home to their machines and electrical outlets.

© Robin Hayes
© Robin Hayes

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Technical Building / U.D. Urban Design AB" 01 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779353/ellevio-ab-ud-urban-design-ab/> ISSN 0719-8884
© Robin Hayes

瑞典技术建筑 / U.D. Urban Design AB

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.