the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. 42mm Architecture
  6. 2014
  7. Pool House / 42mm Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pool House / 42mm Architecture

  • 22:00 - 23 December, 2015
Pool House / 42mm Architecture
Pool House / 42mm Architecture, © Ravi Kanade
© Ravi Kanade

© Ravi Kanade © Ravi Kanade © Ravi Kanade © Ravi Kanade + 30

  • Structural Design

    C S Bhandari
  • Landscape

    42mm
  • MEP

    Tech Consultants, Suved Encon
  • HVAC

    DCCE, Mistubishi Electric
  • Structural & Landscape

    KC Contracts
  • More Specs Less Specs
© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

Text description provided by the architects. Brief was primarily an extension the already existing house: to accommodate a home theater / lounge / pool / changing room /a gym / and addition of two suites with dressers and toilets.

Site Plan
Site Plan

We strongly felt that the new block should be a standalone structure complementing the existing building and not replicating the same. We suggested to the clients to revisit their brief and to give this annexe block a refreshing look that makes it stand apart from its older structure.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

Other reason that reinforced our suggestion- The landscape of the site, where the property is located, is breathtaking, lush green vegetation with tall trees. It was logical that the design of the house should appreciate that landscape at every turn.

Inspiration behind the design “PEBBLE IN THE GRASS”Response to the context in terms of the existing architecture:- a post modern building constructed in exposed concrete about 20 years old. We constructed a new contradictory form in the same material system, expressing the shift in time between both the buildings.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

-Building is like an object / a sculpture not bound by any classical archetypal or conventional construction system. The form is just like a natural peal from the landscape.

-The pool house is overlooking the green, its perched, the construction system is shell based so cantilevering the block was not a challenge, imagine the unit to be like a sliced section of a pipe its so strong in it self due to prestress that minor stresses and strains are inconsequential.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

-In theory the building had to be a very bold statement for it to read as an object, so we decided to keep it very singular in its form and finish. The softening of its edges and the tilt were a result of trying to blend this stark object with the scape (imagine a lone pebble in the grass. It looks distinct / beautiful and yet blends in.

Section
Section

-The central wooden block is the life line A/C units / electric panels / toilet / pantry / storage for more that 2000 DVD’s / the AV system / the acoustic divider/ this unit is cladded in wooden finished HPL to achieve the singular look.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

-In order to align with the architectural vocabulary the interior design had to be singular as well. The wooden paneling forms a floating media unit completely concealing all the devices and screen; this how ever is reciprocated with a curved panel on the other side defining the seating space with the island bar.

Section
Section

-All the furniture was sourced, it is what we like to call interior design by assembling ( these are all individual separate pieces with absolutely no relation what so ever with each other in terms of design or color or material, kept together to create a “whole” it feels like that they all belong together. )

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

Execution challenges- The entire building is an example of minimalism, every unwanted thing is either concealed / embedded or invisible:- This required extreme Detailing at a principal level :

-Designing shuttering to hold an inclined RCC wall weighing 8.5 Tons: we made a proper unit like a 3D frame to hold the weight of concrete.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

-Getting fair faced concrete good enough to be able to handle polishing on the floor.

-Designing wooden frames in a curved section with wooden doors surrounded by glass on all sides: this was an experiment where we developed a freestanding wooden door frame.

Detail
Detail

-The toilet is finished in singular in-situ terrazzo, we had to get masons from eastern UP who work on doubly curved terrazzo surfaces.

© Ravi Kanade
© Ravi Kanade

Its an all concrete shell construction, no beams, no columns just a wrapping shell in concrete. The floor is the same concrete polished. It has no plaster / paint / waterproofing or finishing render. The interiors a bare with just a single block cladded in wood internally and externally housing a toilet and a pantry. The toilet is finished in terrazzo cast in-situ, the concrete used is a designed mix without and artificial pigments and enhancers we wanted the concrete to breathe and weather naturally.

View the complete gallery

About this office
42mm Architecture
Office
Cite: "Pool House / 42mm Architecture" 23 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779245/pool-house-42mm-architecture/> ISSN 0719-8884