the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Office O architects
  6. 2015
  7. VILLA MQ / Office O architects

VILLA MQ / Office O architects

  • 05:00 - 22 December, 2015
VILLA MQ / Office O architects
VILLA MQ / Office O architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 25

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. This spacious villa is situated in Tremelo (BE), on a large terrain surrounded by pines. The house was designed for a couple with two children, that wanted something “special”.  While in other designs OOA’s approach is very conceptual in the approach of a design, here we just let it flow.

Floor Plan
Floor Plan

Taking in account the building regulations, we started sculpting the house around the desired programs, thereby playing with the fundamental architectural elements and principles (form, space, …), taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights, light, … 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The flowing lines of the plan unfold across five split-levels.  The entrance of the house, which is half a level lower than street level, is reached by way of a slope within a concrete framework in an artificial landscape. Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable framework. The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces. On the next level we find the kitchen, connected to the garden, and the slope towards the living room. An elongated cupola in the sloping ceiling / roof points the way to the highest zone, that of the children’s rooms. On this level, we also find the bathroom as a natural result of all preceding choices. 

Section
Section

The space squeezes itself through the taille (the circulation space),  accelerates temporarily (the stairs as connections between the levels), only to expand again, enhancing the dramatic effect. The visual language is characterized by emotion and lively agility. The views that are wrenched away from the fixed grid are nonetheless clearly framed and pushed toward the back. This emphasizes the organic forms. The seemingly lifted volume causes a feeling of massive zero gravity. Life unfolds, turned away from the street and oriented towards the gardens. The artificial landscape that is created inside is well defined and flows back to the surrounding lawn.  

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

View the complete gallery

Cite: "VILLA MQ / Office O architects" 22 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779041/villa-mq-office-o-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Tim Van de Velde

MQ别墅 / O 办公建筑事务所