the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. China
  5. LRH Architect
  6. 2015
  7. Apartment Complex in Qiyan / LRH Architects

Apartment Complex in Qiyan / LRH Architects

  • 05:00 - 10 January, 2016
  • Translated by Han Zhang
Apartment Complex in Qiyan / LRH Architects
Apartment Complex in Qiyan / LRH Architects, © Highlite Images
© Highlite Images

© Highlite Images © Highlite Images © Highlite Images © Highlite Images + 19

  • Architect

  • Address

    Taiwan, Taibei City, Quyan, Beitou
  • Year

  • Photographer

    Highlite Images
© Highlite Images
© Highlite Images

The Site

The apartment complex is based in Qiyan, located on a mountain slope at the outskirts of the Taipei Basin. As its name suggests, qiyan means “strangely-shaped rocks.” Half of the base is filled with strangely shaped rocks while the other half is covered by primeval forests. To the west, the site overlooks the Guandu Plain and the mouth of the Danshui River. In the northeast direction, one can get a great view of the Qixing and Datun mountain ranges in the distance; this location has a special natural terrain and a rich ecological landscape. 

© Highlite Images
© Highlite Images

Concept 1: Strangely-Shaped Rocks

Instead of calling the property as just a complex with 59 apartments, it can be referred to as a structure made by repeatedly stacking granite stone blocks along the hillside, which conforms to the existing landscape with an elevation of approximately nine meters. In addition to paying respect to the local topography, the structure also presents an image of a base fully covered by rocks. Various sizes of beige-colored rocks provide unique characteristics and functions for the apartment units, the main lobby, and the gym based on their stacking locations and positions.  

Concept 2: A Forest in Taipei

Fifty percent of the original forest located to the west of the base has been preserved in its original form, and this connects directly with the property’s atrium. The building’s greenery in the form of terraces and rooftop gardens blends perfectly with the Guandu Plain, maintaining a large-scale integration between the original forest and the mountain forests of Taipei Basin

© Highlite Images
© Highlite Images

Concept 3: The Residential Building and its Feng Shui 

Along with the surrounding terrain, mountains at its back, and the Guandu Plain in the front, the residential building sits east and faces west. Each residence is enveloped in stone, providing privacy and stability. The entire area from the Tatun Mountain range to the Guandu Plain will remain open, allowing each apartment to interact closely with nature. Gaps between stones have been converted into balconies for residents to enjoy the beautiful scenery. The use of natural construction materials such as wood and glass not only completes the look of the entire structure and provide additional privacy, it also makes returning to nature the best reason for coming back home. 

© Highlite Images
© Highlite Images
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Apartment Complex in Qiyan / LRH Architects" [一丰洲-北投奇岩集合住宅 / 萧力仁建筑师事务所 LRH Architects] 10 Jan 2016. ArchDaily. (Trans. Han Zhang) Accessed . <> ISSN 0719-8884
© Highlite Images

一丰洲-北投奇岩集合住宅 / 萧力仁建筑师事务所 LRH Architects