Laupheim School Extension / Herrmann + Bosch Architekten

Laupheim School Extension / Herrmann + Bosch Architekten

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Windows, ChairLaupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Windows, CityscapeLaupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - FacadeLaupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Facade+ 12

More SpecsLess Specs
Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Windows, Cityscape
© Ralf-Dieter Bischoff

Text description provided by the architects. The green area visible in the historical city map of Laupheim from "Herrenmahd" to "Laubert" and the Rabenstrasse is a very perfect connection between the city downtown and the landscape. This concept of the "connecting Landscape" is the important idea and is defined new in some frames.

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Facade
© Ralf-Dieter Bischoff

The new building for the expansion of the school is places like an island in this landscape. At the place with no traffic between the canteen, the Friedrich-Adler secondary school and the Wieland Special school and the context to the other schools is proposed the new library for Laupheim.

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Windows, Facade
© Ralf-Dieter Bischoff

For the expansion of the school is realized  a building which shows a own identity. Because of the open atrium in the ground floor it has a directly relationship to the Gymnasium an the secondary school. The standing-alone place for the new building had also the advantage, that there has been no construction site directly in front of the classrooms.

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Image 10 of 12
First Floor Plan

With the entrance and a central staircase is realized the allotment of the two categories of schools. The typus of the atrium has a  very good clarity and guarantees a perfect orientation. It is a possibility to reach a vital community between teacher and students of the gymnasium and the secondary school.

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Image 7 of 12
© Ralf-Dieter Bischoff

Also the student lounges in the first and second floor are very communicative areas. The coverage of the  classrooms in the first floor for the gymnasium and the second floor for the secondary school goes by directly an lighted floors. The new building for the "Extension of the full-time school in Laupheim" is nearly a passiv house standart.

Laupheim School Extension  / Herrmann + Bosch Architekten - Windows, Chair
© Ralf-Dieter Bischoff

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Laupheim, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Laupheim School Extension / Herrmann + Bosch Architekten" 25 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778974/laupheim-school-extension-herrmann-plus-bosch-architekten> ISSN 0719-8884

© Ralf-Dieter Bischoff

劳普海姆学校加建 / Herrmann + Bosch 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.