Farmhouse Lennik / Studio Farris Architects

Farmhouse Lennik / Studio Farris Architects

© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde+ 18

  • Architects: Studio Farris Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  256
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Tim Van de Velde
  • Structural Engineering:Jan Van Aelst
  • Contractor:Alpha-Mat
  • City:Lennik
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. Studio Farris Architects was commissioned to convert the complex of house and stables of an 18th century farm located in Lennik, a small town in an agricultural area close to Brussels, into a single family house.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Of the 4 existing volumes, a storage room and pigsty were demolished, while the other pigsty and the adjacent 1960's house were renovated.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Starting from a careful research and study of the farmhouse typology and how to keep and reinforce its authenticity while at the same time allowing it to answer to contemporary living standards, a concept that is often seen in old farms around the area was applied.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

To provide each room with the necessary amount of natural light, windows and doors were bricked up and cut out in a pragmatic way, making the façade a whimsical patchwork of old and new scars that show its history and give back and reinforce the identity it had lost over the years.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

A box-in-box system was created to avoid any chemical reactions with sulfates in the ground and walls of the original farm. This system also takes care of the energy-efficiency of the house.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Typological fragments are reinterpreted throughout the house. The fireplace, which is a 6 meter high, suspended steel construction, is the heart of the house.

Section
Section

The front garden was designed to create serenity and connect the farmhouse to its outbuildings. The backyard is a patchwork of pragmatic shapes in typological materials that enhance the connection with the horizon and create unexpected perspectives.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Farmhouse Lennik / Studio Farris Architects" 16 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778810/farmhouse-lennik-studio-farris> ISSN 0719-8884
© Tim Van de Velde

莱尼克农场住宅 / Studio Farris

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.