the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. Norway
  5. JVA
  6. 2014
  7. Paleet Shopping Center / JVA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Paleet Shopping Center / JVA

  • 02:00 - 19 December, 2015
Paleet Shopping Center / JVA
Paleet Shopping Center / JVA, © Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

© Nils Petter Dale © Einar Aslaksen © Nils Petter Dale © Einar Aslaksen + 31

  • Consultants

    RISS AS, Linda Knoph Vigsnæs/LYSSTOFF AS
  • Primary Architects

    Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Siv Hofsøy, Claes Cho Heske Ekornås, Ane Sønderaal Tolfsen, Jeanette Alvestad, Mari Isdahl, Martin Kandola, Harald Lode (freelance)
  • More Specs Less Specs
© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

Text description provided by the architects. Paleet is a shopping center situated on the high street Karl Johans gate in the very centre of Oslo. It has operated as a shopping mall since 1990, a new building sitting behind retained historical facades from the 1860’s.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

In 2014 Paleet has undergone an extensive refurbishment. The aim has been to create a shopping destination with a strong personality. The project seeks to provide an overall experience through exquisite design as well as offering a range of dining venues and high end boutiques. As a collaboration between Petter Abrahamsen at RISS AS, Linda Knoph Vigsnæs of Lysstoff AS and the architects Jarmund/Vigsnæs Architects, the group had a shared design vision from the outset.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project sought to enable a continuation of the shopping malls original character which was based on exclusive materials and a hospitable atmosphere, translated into a new and contemporary materiality. The goal was to rationalize and modernize the mall, building on the existing atmosphere without copying the old. The brief was to elevate the mall to a high end shopping destination in way that felt intimate, exclusive with rough feel.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The distinction between shared spaces and individual retailers are important elements in the design of a shopping center. This distinction took the form of urban walls. The shops retain their individuality through acting as theatrical openings in the wall whilst the restaurants transcend these lines and flow naturally into the shared spaces.

First Floor Plan
First Floor Plan

The warm and golden palette of the shared spaces retains a level of soberness as not to feel too precious. It has contrasting tactile qualities and a modern appeal with materials that will age gracefully. The choice of materials sets a distinct mood whilst remaining in the background, allowing the shop fronts to take centre stage. The lightly hued terrazzo flooring with golden fragments plays in tandem with the copper and the dryness of the cedar cladding of the walls.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

The lightness of the floors, and its slight golden shine, acts as a stage floor, enabling goods and people to be exposed to an optimal degree. Throughout the mall the round columns are upholstered using brown leather with a French seam in a spiral pattern providing a soft tactility among the adjacent harder materials of the palette. The square columns are clad in shiny copper.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale

The ceiling, featuring a suspended see through metal grid, hides the servicing yet gives the impression of a full height space. The soffit with servicing elements is exposed but tinted with a deep red hue. The reflective nature of these gridded surfaces enables light to bounce and animate the space.

© Einar Aslaksen
© Einar Aslaksen

The new chandelier suspended above the main atrium space is a true eye-catcher which creates various light scenarios during the day. This installation will be an attraction in itself.

© Nils Petter Dale
© Nils Petter Dale
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Paleet Shopping Center / JVA" 19 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778738/paleet-shopping-center-jva/> ISSN 0719-8884
© Nils Petter Dale

Paleet 购物中心 / JVA