the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Warehouse
  4. Canada
  5. Taylor Kurtz
  6. 2015
  7. Surrey Operations Centre & Works Yard / Taylor Kurtz + RDH

Surrey Operations Centre & Works Yard / Taylor Kurtz + RDH

  • 15:00 - 16 December, 2015
Surrey Operations Centre & Works Yard / Taylor Kurtz + RDH
Surrey Operations Centre & Works Yard / Taylor Kurtz + RDH, © Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography © Ema Peter Photography © Ema Peter Photography © Ema Peter Photography + 25

  • Structural Engineer

    WSP (Formerly Halsall Associates)
  • Envelope Consultant

    WSP (Formerly Halsall Associates)
  • Mechanical Engineer

    Integral Group
  • CP / Code Consultant

    Gage Babcock & Associates
  • Civil Engineers

    R. F. Binnie & Associates
  • Landscape Architect

    PFS Studio
  • Traffic Engineer

    MMM Group
  • Acoustic Consultant

    BKL Consultants Ltd
  • Sustainability Consultant

    Recollective Consulting Inc
  • Quanity Surveyor

    James Bush & Associates Ltd
  • Geotechnical Engineer

    Geopacific Consultants
  • More Specs Less Specs
© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

Text description provided by the architects. Conceived as a loose grouping of structures that mediate between public and industrial urban spaces, this project completely reconfigures and densifies the City of Surrey’s existing central operations centre and works yard site, providing a new design benchmark for this often neglected building type, and celebrating the work of those who build and maintain our municipal infrastructure.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

Three new buildings are expressed as rectilinear bars of varying heights, responding to both the variety of program components and the complex needs of construction phasing, which required uninterrupted facility operations and the gradual removal of existing buildings. Carefully considered north-south offsets define semi-sheltered interstitial zones for parking, social gathering, loading, and work staging.

Floor Plan
Floor Plan

A four storey office building is the public face of the project and houses departmental headquarters, a cafeteria, meeting rooms and training space; the adjacent single storey operations wing contains change facilities and workshops, the latter positioned to make their activity visible from the street. A green roof above the change facilities is accessible from the second storey offices. The warehouse structure is partially buried to reduce its impact on the street and neighboring residences. The fleet maintenance wing, at the center of the site, contains a repair garage, vehicle wash bays, and mechanics’ workshops, while the adjacent stores and operations wing, designed to meet post-disaster requirements, houses vehicle dispatch, a training room/emergency command centre, and general stores. A storage outbuilding on the north property line provides acoustic and visual barriers protecting the surrounding residential developments.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

Exterior cladding consists primarily of capless fritted curtain wall and prefinished metal panels. Human-scaled access points are marked by cedar-lined recesses carved out of the facades; this wood finish is pulled into the public lobby to become the lobby ceiling and atrium stair soffit, providing continuity to the arrival experience. The 4 storey, roof-lit atrium, with glazed break rooms overlooking the stair at each floor, facilitates interaction between the previously disparate departments, promoting collaboration through casual encounters.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

Vertical bifold doors are typically seen on aircraft hangars and are repurposed here for fleet maintenance and workshop access. Clad in glazed curtain wall, these high-performance doors provide an outdoor sheltered work zone when open, avoid the typical interference with ceiling-level mechanical systems and lighting, and achieve visual continuity with the overall building envelope.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The facility is targeted to achieve LEED Silver Certification and is to be 40% more energy efficient than a typical Operations Building. Green strategies include a sophisticated Building Management System, heat recovery units, LED light fixtures, low volume plumbing fixtures, occupancy light sensors, operable windows and fully glazed overhead doors that provide natural ventilation and deep daylight penetration to both administrative and operations work areas, highly reflective roof surfaces and fully accessible intensive green roofs, native no maintenance vegetation and storm water management and retention system, green parking standards as well as vehicle charging stations.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Surrey Operations Centre & Works Yard / Taylor Kurtz + RDH" 16 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778710/surrey-operations-centre-and-works-yard-taylor-kurtz-plus-rdh/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.