All
Projects
Products
Events
Competitions

Community Center Saint-Blaise / Bruno Rollet Architect

Community Center Saint-Blaise / Bruno Rollet Architect

© Nicolás Borel © Nicolás Borel © Nicolás Borel © Nicolás Borel + 26

Paris, France
  • Architects Authors of this architecture project Bruno Rollet Architect
  • Architect Authors of this architecture project text, Bruno Rollet, url,
  • Area Area of this architecture project
    334.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Arcelor Mittal
  • Architect

    Bruno Rollet
  • Architectural research assistant

    Adrien Cuny
  • Architectural site assistant

    Océane Schroeder
  • Photographs

  • Developer

    SEMAEST
  • ACA (Assisting the contracting authority)

    SENSE
  • Colourist

    Céline Langlois
  • Structural Engineers

    BATISERF
  • Environmental Engineers

    SERMET
  • Electrical Engineers

    IRETA
  • Surveyor

    MEBI
  • General Contractor

    SNRB
  • Client

    France Habitation
  • Existing Surface Area

    260 m²
  • New build Surface Area

    89m²
  • Total Surface Area

    323 m²
  • New Patio Surface Area

    26 m²
More Specs Less Specs
© Nicolás Borel
© Nicolás Borel

Text description provided by the architects. In its context, the transformation of Square Vitruve’s former commercial site in the 20th arrondissement of Paris in the community center could be a textbook case. Situated on a slab covering three storeys of parking at the foot of an 85m high tower, this building of only 322m2 SHON is also contiguous to a block of apartments 60m long. In other words, this scheme resides within an enclave.

Section
Section

By throwing himself into the project architect Bruno Rollet, laureate of the consolation conducted by the social-housing landlord France Habitation, inherited major constraints. They are connected to the slab’s urbanism from the 1970s which characterise Saint Blaise, one of the most dense Parisian neighbourhoods (78% social housing over 4 hectares).

© Nicolás Borel
© Nicolás Borel

Its organization of high rise buildings promoted isolation and d withdrawal of this former Charonne village justifying an extensive public intervention : the restructuring of the Cardeurs-Vitruve perimeter, first operational secotr of the “Grand Projet de Renouvellement Urbain GPRU” (Great Urban Renewal Project) led by Semaest since 2010.

© Nicolás Borel
© Nicolás Borel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: St Blaise, 75020 Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Center Saint-Blaise / Bruno Rollet Architect" 18 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778637/community-center-saint-blaise-bruno-rollet-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.