the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. The Netherlands
  5. Attika Architekten
  6. 2012
  7. Apartment Building Emmy Andriesse / Attika Architekten

Apartment Building Emmy Andriesse / Attika Architekten

  • 05:00 - 13 December, 2015
Apartment Building Emmy Andriesse / Attika Architekten
Apartment Building Emmy Andriesse / Attika Architekten, © Bart van Hoek
© Bart van Hoek

© Bart van Hoek Courtesy of Attika Architekten Courtesy of Attika Architekten © Bart van Hoek + 19

  • Contractor

    Ballast Nedam
  • Structural Engineer

    Van Rossum
  • Installations Consultant

    Wolf Dikken
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Attika Architekten
Courtesy of Attika Architekten

Text description provided by the architects. Built on the far end of Amsterdam’s new artificial islands called IJburg, the apartment building “Emmy Andriesse” takes full advantage of scenic, environmental conditions. The terraced building allows beautiful views over the open water in the north and over a newly developed city park in the east. The south orientated terraces are spacious and a special one meter wide grass filled planter is used as railing providing privacy as well as an outdoor garden atmosphere. From the outside these long green lines give the building a sawa like expression.

Section
Section

Attika Architekten designed the building in the tradition of pre-war Dutch architectural style called “nieuwe zakelijkheid”. This sober type of modernism provides an architectural language to give the building a utilitarian as well as a somewhat distinguished expression. In this way the building meets aims of the city planners who designed IJburg as a dense extension of the city rather than a remote suburb. The architecture also appeals to the photography of Amy Andriesse, the wartime Jewish Amsterdam photographer that gave name to the building. Her work can be seen in entrance halls of the building, thanks to the cooperation of the Leiden University and Miss Andriesse’s son, now living in New York.

Courtesy of Attika Architekten
Courtesy of Attika Architekten

The triangular section of the building includes a spacious multistory lobby. On strategic positions natural light enters through wide openings. One special apartment crosses this central hall. In the lower floors, where the building becomes wider, there’s space for a tree storey parking garage. Besides 76 apartments, sizing from 55 to 220 m2, the building houses several small shops and offices as well as a kindergarten. 

Courtesy of Attika Architekten
Courtesy of Attika Architekten
Section
Section
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Building Emmy Andriesse / Attika Architekten" 13 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778629/apartment-building-emmy-andriesse-attika-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Bart van Hoek

荷兰 Emmy Andriesse公寓大楼 / Attika Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.