the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. Luis Vidal + Arquitectos
  6. 2015
  7. New Álvaro Cunqueiro Hospital / Luis Vidal + architects

New Álvaro Cunqueiro Hospital / Luis Vidal + architects

  • 13:00 - 14 December, 2015
New Álvaro Cunqueiro Hospital / Luis Vidal + architects
New Álvaro Cunqueiro Hospital / Luis Vidal + architects, © Cortizo
© Cortizo

© Cortizo © Cortizo © Cortizo © Cortizo + 13

  • Architects

  • Location

    Vigo, Pontevedra, Spain
  • Architect in Charge

    luis vidal, Vicente Fernández-Couto, Jacobo Rodríguez-Losada
  • Area

    297000.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Cortizo
© Cortizo

Text description provided by the architects. The project

The new Alvaro Cunqueiro Hospital, designed by luis vidal + architects, has just opened its door in the city of Vigo (Galicia, Spain). Being one of the largest hospitals in Europe and most technologically advanced centres in the world, the premises meet all optimal criteria forflexibility and modularity, aimed for a state-of-the-art building of its characteristics. The hospital is the first certified with the international BREEAM for sustainable hospitales. One of its technological advances is the use of prismatic paint to cover large façade areas. This paint is characterized for its durability and colour intensity, as well as its capacity to change shade depending on the light and the viewing angle.

Floor Plan
Floor Plan

The structure

The study of the location has been key to the designing of the hospital, determining all factors as structure, materials, colours, textures and distribution of spaces. Following this criteria, the sequence of the landscape starting from the sea -represented by the outpatient building- flowing through the mountain –represented by the technical area- is connected by two spaces: the “spine” or block conceived as the “dock”, and the “sails” from the hospitalization building all connected to the main premises located over the outpatient offices. The flow circuit runs through the central spine and through each specialized vertical core service.  

© Cortizo
© Cortizo

The result

The result is a building that stands out for its construction flexibility, but also for its human scale as it takes into account the needs of the patients, relatives and healthcare staff.The circulation flow is set direct and intuitively, eliminating all residual areas and thus reducing stress for the patient during transfers.The space optimizes the use of natural light and present in the landscape, plus accelerating the healing process of the patient through therapeutic gardens, together with a well-studied combination of colours and accoustics. The Hospital has been named Hospital of the Future, by the Design and Health Academy Awards in Kuala Lumpur. The hospital has been designed under the criteria of in a new typology for the twenty first century: the airport-hospital concept, which was developed by luis vidal + architects 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Álvaro Cunqueiro Hospital / Luis Vidal + architects" 14 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778574/new-alvaro-cunqueiro-hospital-luis-vidal-plus-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.