the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Warehouse
  4. Portugal
  5. João Mendes Ribeiro
  6. 2015
  7. Adémia Office Building and Industrial Warehouse / João Mendes Ribeiro

Adémia Office Building and Industrial Warehouse / João Mendes Ribeiro

  • 03:00 - 10 December, 2015
Adémia Office Building and Industrial Warehouse / João Mendes Ribeiro
Adémia Office Building and Industrial Warehouse / João Mendes Ribeiro, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 31

  • Architects

  • Location

    R. Barca Ribeira de Eiras, 3020 Eiras, Portugal
  • Author

    João Mendes Ribeiro
  • Co-author

    Catarina Fortuna, Joana Brandão
  • Collaboration during project phase

    Ana Maria Feijão, Ana Margarida Tavares, Inês Lourenço, Joana Canas Marques
  • Collaboration during construction phase

    Filipe Catarino
  • Coordination during construction phase

    Catarina Fortuna, Joana Brandão
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Paulo Maranha Tiago
  • Hydraulic Engineer

    Vítor Ribeiro
  • Electrical Engineer

    Luís Ribeiro
  • Mechanical Engineer

    Pedro Dias
  • Security Measures and Fire Consulting

    Paulo Sampaio (ECA Projectos)
  • Acoustic consulting

    Celsa Vieira (ECA Projectos)
  • Thermal consulting

    Diogo Mateus (ECA Projectos)
  • Landscape Architecture

    João Mendes Ribeiro
  • Supervising

    Jorge Teixeira Dias
  • Contractor

    Ramos Catarino 2
  • Client

    António Albertino dos Santos
  • More Specs Less Specs
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. Located in Coimbra's industrial area, the Adémia office building and storage warehouse is made of two volumes combining warehouse space, office facilities and a commercial area. The smaller two storey building is located at the limit of the site and faces the main street. The commercial space is set at the entrance level with offices located on the first floor. A larger and longer one storey building (the warehouse) is located at the centre of the site and it is formed by a combination of five equally sized units with pitched roofs. The combination of the two volumes  occupies the entire length of  the plot.  A flat-roofed passage on the first  floor  connects  the two buildings, creating a view over the courtyard at street level, which is used as meeting space and a parking area. The selected materials play a major role in the characterization of the two volumes. Constructive solution and detailing become the formal identity of these buildings. A horizontal line runs across the two buildings, creating a clear distinction between two key materials: concrete and grey coated corrugated steel panels.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

A cast in-situ concrete wall emerges from the foundations level to meet this horizontal line. The casting frame has the same shape as the corrugated steel panels above it, creating a continuous pattern from the top to the bottom of the walls.  Above the horizontal  line, the entire façade surface is clad with corrugated steel places, including at  points where there are openings.  In the office building, where windows must  allow opening for ventilation purposes,  a similar  system for  cladding was used integrating micro-perforated corrugated steel screens. This solution was also applied in one of the façades of the elevated passage between the buildings, which gives it  a sense of  transparency.  Ultimately,  the consistent use of  these two materials throughout  the project, and the inventive ways in which they are combined together, creates a unique identity for both buildings to act as a whole.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Inside the warehouse an industrial  atmosphere is achieved by  the use of  polished concrete  flooring and exposed mechanical and electrical infrastructures as well as exposed constructive elements, such as the roof structure, concrete walls and steel on wall finishing. Inside the building a small mezzanine built with a metallic structure and concrete grey panels houses the staff facilities and links to the elevated passage via a staircase.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Section
Section
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The office building displays different rooms with lean-to ceiling that  recreate the exterior roof.  Birch plywood doors and furniture and plasterboard walls divide the space, where continuous self levelling mortar flooring is used to unite the space.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Before both buildings were occupied by their regular program (a warehouse for a painting and auto supplies company), a pop up art exhibition opened. There were no walls to display art, so a “box in the box” was the concept behind the exhibition layout. The first box was the warehouse with its concrete walls and the second box as a temporary set of walls, made with a wooden structure and plasterboard surfaces.  The temporary walls were disconnected from the concrete walls and displayed three exhibition rooms.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adémia Office Building and Industrial Warehouse / João Mendes Ribeiro" 10 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778504/ademia-office-building-and-industrial-warehouse-joao-mendes-ribeiro/> ISSN 0719-8884
© Nelson Garrido

Adémia 办公楼和工业仓库 / João Mendes Ribeiro

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.