the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Open Source Architecture
  6. 2013
  7. SlrSrf / Open Source Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

SlrSrf / Open Source Architecture

  • 20:00 - 18 December, 2015
SlrSrf / Open Source Architecture
SlrSrf / Open Source Architecture, © Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

© Benny Chan /  Fotoworks © Benny Chan /  Fotoworks © Benny Chan /  Fotoworks © Benny Chan /  Fotoworks + 25

  • Design Team

    Chandler Ahrens, Aaron Sprecher, Eran Neuman
  • Construction Administration

    Open Source Architecture and Studio Shift/ Mario Cipresso
  • Structural Engineering

    Parker Resnick
  • Contractor

    HC Construction
  • More Specs Less Specs
© Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

Text description provided by the architects. SlrSrf is a compact project that embeds performance characteristics into the architectural surface. Optimization of the roof as a solar receiving surface for photovoltaic electrical production generates the form of the 450 square foot (42m2) addition and renovation of an existing house in Culver City, California.

© Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

Coupling the client's desire to create a net zero electrical consumption with the generation of the form provides an opportunistic strategy to integrate performance with the sculptural nature of the architectural entity.

© Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

The orientation of the addition's roof covered with photovoltaic panels is optimized to receive maximum solar energy for the global position facing due south and angled 17 degrees from the horizon. The roof surface area is sized to fit the required quantity of PV panels, thus creating an overhang on the north facade.

First Floor Plan
First Floor Plan

As a result, the north wall is thickened providing an opportunity to relocate the mechanical systems typically in the attic into the thickened facade, thus leaving the ceiling of the interior environment higher for increased light and air movement. A large north-facing window creates a visual connection between the children's playroom and the exterior patio space while admitting ample indirect daylight.

© Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

With the addition, the center of gravity shifts towards the rear of the house. A new stair is located in the double-height void between the existing and new addition and simultaneously re-centers the house while creating a visual and spatial connection between the first and second floors.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The new stair is located where the library was previously, but instead of displacing or shrinking it, the stair is integrated with the library shelves. The new stair-shelf hybrid combines the stair's risers with the bookshelf vertical supports in a gradient organization that gradually opens toward the main living space.

© Benny Chan /  Fotoworks
© Benny Chan / Fotoworks

The materiality of the stair/ shelving system, consisting of Brazilian Cherry wood, expresses itself as a distinct system bridging between the new addition and existing house. The distinction of the new stair/ shelf/ bathroom core emphasizes the focal point for the new center of the house.

View the complete gallery

About this office
Open Source Architecture
Office
Cite: "SlrSrf / Open Source Architecture" 18 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778493/slrsrf-open-source-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Benny Chan /  Fotoworks

SlrSrf住宅 / Open Source Architecture