the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. United States
  5. Perkins+Will
  6. Allen Institute / Perkins+Will

Allen Institute / Perkins+Will

  • 15:00 - 3 December, 2015
Allen Institute / Perkins+Will
Allen Institute / Perkins+Will, © Hedrich Blessing
© Hedrich Blessing

© Hedrich Blessing © Hedrich Blessing © Hedrich Blessing © Hedrich Blessing + 17

Typical Floor Plan
Typical Floor Plan

Text description provided by the architects. The 270,000-square-foot life science building is six stories tall and includes about 9,000 square feet of ground floor retail space as well as four levels of subterranean parking.       

© Hedrich Blessing
© Hedrich Blessing

The design orients labs like flower petals around a large light-filled central atrium; the effect is like the inside of a bee hive where researchers can see each other and what they are doing, making the space more collaborative, flexible, and transparent.     

© Hedrich Blessing
© Hedrich Blessing

Offices, open space, and interacting stairs enable chance encounters between colleagues and staff, helping build community.

Usually tucked-away lab work is made transparent and visible from the exterior via materials such as perforated shading and woven metal embedded within the glass façade.   

© Hedrich Blessing
© Hedrich Blessing

Through an energy modeling of building systems, Perkins+Will was able to achieve a very high degree of exterior transparency. At 56-percent, it is almost double Seattle’s maximum requirements.

The space includes wet and dry labs, a data center, auditorium, atrium, and collaborative working spaces.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Perkins+Will
Office
Cite: "Allen Institute / Perkins+Will" 03 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778225/allen-institue-perkins-plus-will/> ISSN 0719-8884
© Hedrich Blessing

西雅图艾伦研究所 / Perkins+Will