the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2015
  7. Paineira House / Bloco Arquitetos

Paineira House / Bloco Arquitetos

Paineira House / Bloco Arquitetos
Paineira House / Bloco Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 33

  • Architects

  • Location

    Brasília, Brazil
  • Autores

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
  • Co Authors

    Bruno Pessoa (interiors), Rodrigo Scheel (architecture)
  • Collaborators

    Victor Machado, Tatiana Lopes e Guilherme Mahana
  • Area

    390.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Text description provided by the architects. An existing 15 meters tall tree called “Paineira” was the starting point for the organization of the plan. From this point we created an imaginary east-west axis parallel to the street which defined the main internal circulation. However the complete view from inside the house towards the tree is not immidiately revealed. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The surrounding views from the inside are revealed in parts, framed by openings in walls and ceilings. Our aim was to use the house as a device to mediate the relationship between the outside and inside.  

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The program was divided in two blocks separated by a north-south axis: one with the services, living room and “dining room” to the west and the other with the bedrooms to the east. Both blocks have similar dimensions on plan, however a sequence of different ceiling heights insinuate the intended uses of each space. The external form is a direct result of this operation. 

Isometric
Isometric

The articulation of different ceiling heights that suggest the use and the importance of each room refer to Adolf Loos´ Müller House. Therefore the plan refers to Loos´ “Ramplan” than it refers to Corbusier´s open plan. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Around the limits of the lot we have built walls that are two meters and twenty centimeters high. They work as delimitations of roofless internal gardens that are extensions of the internal spaces. These walls also serve as a screen for the projection of the shadows from the Paineira tree.   

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The main door is located in the narrowest part of the construction and allows direct access to the backyard. All the external wall surfaces were painted in the same textured paint. A lighter variation of the same color was applied in all the ceilings and internal walls. 

Section
Section

View the complete gallery

About this office
BLOCO Arquitetos
Office
Cite: "Paineira House / Bloco Arquitetos" [Casa Paineira / BLOCO Arquitetos] 06 Dec 2015. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/778189/paineira-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos