All
Projects
Products
Events
Competitions

Outsider Store / BLOCO Arquitetos

Outsider Store / BLOCO Arquitetos
© Joana França
© Joana França
Brasília, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project BLOCO Arquitetos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Full Spec

    {"Architects"=>[{"text"=>"BLOCO Arquitetos", "url"=>"http://www.bloco.arq.br"}], "Location"=>"Brasília - Brasilia, Brasilia - Federal District, Brazil", "Authors"=>{"text"=>"Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco", "url"=>""}, "Area"=>"400.0 sqm", "Project Year"=>"2014", "Photographs"=>[{"text"=>"Joana França", "url"=>"http://www.joanafranca.com"}, {"text"=>"Courtesy of Bloco Arquitetos", "url"=>""}]}
  • Main Spec

    {"Architects"=>[{"text"=>"BLOCO Arquitetos", "url"=>"http://www.bloco.arq.br", "profile_url"=>"/office/bloco-arquitetos", "profile_text"=>"Office Profile"}], "Location"=>"Brasília - Brasilia, Brasilia - Federal District, Brazil", "Authors"=>{"text"=>"Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco", "url"=>""}, "Area"=>"400.0 sqm ", "Project Year"=>"2014", "Photographs"=>[{"text"=>"Joana França", "url"=>"http://www.joanafranca.com", "profile_url"=>"/photographer/joana-franca", "profile_text"=>"Photographer Profile"}], "City"=>"Brasília", "Country"=>"Brazil", "Unit"=>"sqm"}
Exploded Isometric
Exploded Isometric

Text description provided by the architects. The project is a convertion of an existing warehouse located in the Brasília´s industrial sector. The area is suffering a rapid transformation with the creation of residential buildings and commercial buildings side by side with poorly built industrial warehouses. The client wanted the building to work as a furniture shop, an art gallery and a space for cooking classes. The budget was very tight and therefore we proposed to refurbish the existing building and “wrap it” with a new layer of construction, keeping the existing structure, roof and most of the existing walls. The idea was to make the new layer work as an element of transformation.

© Joana França
© Joana França

All the scaffolding that was used during construction was kept and are now used to display furniture inside the building. A new layer of polished concrete was applied to the floor. The new building “skin”, built with two types of concrete block, refers to its transformation: Instead of working purely as a structural material it was left exposed and used as a finishing material.

© Joana França
© Joana França

The intervention defines a new entrance, where the existing gate was transformed into a sliding screen for temporary artistic interventions. At this point we have used two types of concrete blocks, the partitions block and the structural block. Concrete was poured in the structural blocks on the edge and some of the partitions block, creating a suspended wall that reinforces its “decorative” character. The central element of the internal space is the new stairs, which oganizes different functions and also helps to structurally stabilize the existing mezzanine. Its materiality is undefined on purpuse, na it serves as a “blank screen” for artistic interventions.

Scheme
Scheme

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Outsider Store / BLOCO Arquitetos" 03 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778092/outsider-store-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.