the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Student Hall
  4. United States
  5. TVA Architects
  6. 2011
  7. Alumni Center / TVA Architects

Alumni Center / TVA Architects

  • 17:00 - 24 November, 2015
Alumni Center / TVA Architects
Alumni Center / TVA Architects, © Laurence Anderson
© Laurence Anderson

© Laurence Anderson © Laurence Anderson © Laurence Anderson © Laurence Anderson + 19

  • Architects

  • Location

    Eugene, OR, USA
  • Design Principal

    Bob Thompson
  • Project Team

    Eric Li, project manager, Caleb Mitchell, Susan Hargrave
  • Area

    6000.0 ft2
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Interior Architect

    Opsis Architecture
  • MEP

    Interface Engineering
  • Structural

    Haris Engineering
  • Landscaping

    Walker Macy
  • Civil

    Balzhiser Hubbard
  • Interactive Media

    Second Story
  • General Contractor

    Fortis Construction
  • More Specs Less Specs
© Laurence Anderson
© Laurence Anderson

Text description provided by the architects. Designed to celebrate the legacy of past alumni and be the first stop for new inquiries about the University, the FordAlumni Center expresses a dynamic and forward looking environment while also allowing a link to the past throughan interactive interpretive center and a history library. A four-story, 60,000-square-foot building, the LEED-Goldstructure houses a large linear sky lit lobby and lounge, conference rooms and multi-purpose gathering spaces, aswell as office space for the University Foundation and other staff.

Floor Plan
Floor Plan

Programmed after construction began on a sub-surface parking structure beneath the building site, the Projectrequired carefully planning to be built atop that structural system. The below grade parking structure allowedsurface area surrounding both the Alumni Center and Arena to be utilized as gathering and event spaces rather tanfor surface parking, creating a dynamic and flexible event site.

© Laurence Anderson
© Laurence Anderson

The building takes many aesthetic clues from the adjacent arena, but does not mimic it. Rather, it is a directresponse to the program within and the experiential and climatic conditions of the site. The building volumes are aclear expression of the public, gallery, and office functions within. Clad in composite metal panels and metal ribbed siding, the facades also express the direct response to solar conditions of the site. Strong vertical and horizontal metal grilles and mesh screens are oriented appropriately for maximum sun control at the large expanses of glass which allow for the transparency into and out-of the structure.The skylight running through the building above the lobby and atrium allows soft interior natural light throughout theday and is a clear and bold element that helps to separate the public and more private programmatic spaces.

© Laurence Anderson
© Laurence Anderson

Interior circulation surrounds the atrium, and stairways and landings are easily identifiable and offer places for smallgatherings.The structure is connected to the university's central utilities plant. Operable windows allow users to have directcontrol of their interior environment.

Section
Section

The Alumni Center houses a great hall (the second largest on campus) adjacent to the Donald R. Barker landscapedcourtyard which is suitable for formal and informal gatherings for the entire university. The gardens contain stormwater planters constructed adjacent the building allowing users to participate in understanding how rainwater istreated. The Alumni Center is also used as a reception area for Arena activities and all of the shared outdoor plazaspaces are activated during Arena events.

© Laurence Anderson
© Laurence Anderson

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
TVA Architects
Office
Cite: "Alumni Center / TVA Architects" 24 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777731/alimni-center-tva-architects/> ISSN 0719-8884
© Laurence Anderson

校友中心 / TVA Architects