the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Brazil
  5. Vigliecca & Associados
  6. 2015
  7. Laboratories UFScar / Vigliecca & Associados

Laboratories UFScar / Vigliecca & Associados

  • 15:00 - 23 November, 2015
Laboratories UFScar / Vigliecca & Associados
Laboratories UFScar / Vigliecca & Associados, © Leonardo finotti
© Leonardo finotti

© Leonardo finotti © Leonardo finotti © Leonardo finotti © Leonardo finotti + 32

  • Architects

  • Location

    UFSCar, São Carlos - SP, Brazil
  • Design Team

    Héctor Vigliecca, Luciene Quel, Ruben Otero, Ronald Werner Fiedler, Neli Shimizu (authors), Adda Ungaretti, Paulo Serra (team), Luci Maie (administration)
  • Area

    3593.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Project Coordinator

    Professor Ernesto A. Urquieta-González, Ph.D. – CCET/UFSCar
  • Administration

    FAI - Fundação de Apoio Institucional ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico (Institutional Scientific and Technological Support and Development Foundation)
  • Institutional Consultant

    Escritório de Desenvolvimento Físico – EDF/UFSCar (Physical Development Office)
  • Technical Consultant

    Professor Sandra Mota Silva, Ph.D. – DECiv/UFSCar
  • Project Manager and Monitoring

    José Luis Morelli, Engineer
  • Structures

    STEC do Brasil
  • STEC do Brasil

    GRAU Engenharia
  • Acoustics

    Livre Arquitetura
  • Environmental Comfort

    A.R. Frota Arquitetura
  • Laboratory Installations

    Imprint do Brasil
  • Renders

    hmoz
  • Landscape

    Rodolfo Geiser and Christiane Ribeiro
  • Construction

    AMBIENTAL - Ribeirão Preto Serviços (Earth Moving, Foundation, Steel Structure, Concrete, Flooring, Curtain Walls, Glass, Water and Rainwater Management, Sewage, Paving)
  • Site Area

    21.160 m2
  • More Specs Less Specs
© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

Text description provided by the architects. This project unites in a single building the complexity of eight high-end materials and clean fuel research laboratories located at São Carlos Federal University, one of the main universities in Brazil, creating a naturally fresh and bright environment in the midst of São Paulo state’s torrid countryside.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

The São Carlos Federal University (UFSCar) Advanced Materials and Energy Research Center in the city of São Carlos, state of São Paulo, is the first building of its type, within the University, and one of the first ones in the country, to offer specific installations and an adequate structure for advanced research. In addition, it presents sustainable features that focus on a healthy and sustainable environment. We were able to balance functionality and environmental quality.

Site Plan
Site Plan

The 3600 m² building was designed to house the main ground floor programs using a modular pattern of built elements. A central axis threads together eight pavilions that have semi-open patios in between each pavilion in order to offer natural sunlight and ventilation to each lab. The interior of the building is filled with natural light but is well ventilated at the same time. We developed a way of shading the façade so that it would be possible to be in visual contact with the outside while naturally controlling interior temperatures, dismissing the need for air-conditioning.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

Air enters through the patio windows and exits through air exhausts installed on the roof of the laboratory’s main hall. Accurately inclined shading devices on the roof of the patios prevent overheating and excessive direct light. By carefully choosing interior materials and colors, it was possible to maximize natural lighting inside of the laboratories and providing a well-balanced environment.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

The building’s central axis has two functions: it connects each laboratory and adjacent ground floor areas (circulation hall) to the roof level (also called “services street”) where all technical equipment (electricity, hydraulics, logics, gases etc.) and special installations adjacent to each laboratory are located, maintaining total independence between them. This axis also connects the labs to the service vehicle area through a ramp, allowing allows gas cylinders to be directly and individually delivered to each lab.

Elevation
Elevation
Section
Section

Technical areas as well as storage areas are sized to accommodate future needs. The block adjacent to the eight laboratories gathers all of the common areas such as the reception hall, exhibit spaces, auditorium for 130 people and the administrative area. This area can also host events since it has all of the necessary infrastructure.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

In order to keep up with constant changes so common in the research realm and avoid the need for disorderly annexes, the project counts with modular interior spaces designed with modular partitions that allow for constant re-sizing and new layouts. This way, it is possible to maximize the expansion area of each lab along with the main building but also reserve an area for other four modules of independent research, taking full advantage of the available area as well as establishing guidelines and limits for new construction.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

Each laboratory has specific features. For an example: in order to study nanoparticles, it was necessary to make completely independent foundation footings for each microscope base in order to avoid any external vibration interference. For the metals lab, it was necessary to acoustically isolate the room containing the metal grinders. The refractory materials lab has a reactor, so for safety issues, an independent external room was designed. This room is monitored from the main building though a control booth.

Section
Section

A reflecting pool in the main entry hall embellishes the area but also has sustainable features, serving as a re-use water reservoir. The building was designed to be fully sustainable. All eight labs count with adsorption laboratories and applied catalysis areas; nanostructures materials: amorphous, metastable and nanostructured metals; microwave materials processing; polymers; special ceramics and refractory containers; instrumentation and analysis; biofuels and clean fuel. The facility will house research from several departments of the Exact Science and Technology Center (CCET/UFSCar) that focus on nanotechnology development, advanced materials as well as energy production and storage.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Vigliecca & Associados
Office
Cite: "Laboratories UFScar / Vigliecca & Associados" 23 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777506/laboratories-ufscar-vigliecca-and-associados/> ISSN 0719-8884