the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. RVdM Arquitectos
  6. 2013
  7. House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos

House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos

  • 15:00 - 26 November, 2015
House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos
House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos, Courtesy of RVdM
Courtesy of RVdM

Courtesy of RVdM Courtesy of RVdM Courtesy of RVdM Courtesy of RVdM + 16

  • Architects

  • Location

    Aveiro, Portugal
  • Design Team

    Ricardo Senos, Damião Santos, Nuno Marques
  • Specialties

    D’Avinci Lda + Protega Lda
  • Area

    260.0 sqm
  • Project Year

    2013
House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos, Courtesy of RVdM
Courtesy of RVdM

Text description provided by the architects. The Beira-Mar neighborhood in Aveiro, has a morphology based on contained volumes, with varied heights. Its value lies not so much in some specimens more or less notorious, but especially in the unity within their diversity. Diversity in materials, colors, shapes. The narrow plots, varied roof tops and long streets also give it a particular scale.

Section
Section

The plot only faces north, sandwiched between buildings. Sunlight only appears with expression in the coverage. Therefore the design reversed the traditional organization of the house from the bottom up.

Courtesy of RVdM
Courtesy of RVdM

The common floor benefits from the terrace and the privileged views. The bedrooms are positioned on the middle floor and the ground floor serves other facilities - garage, laundry room and a small workshop.

Floor Plan
Floor Plan

The house loses constructive volume as it rises. From an almost full occupancy on the ground floor is goes to almost one third of it on rooftop. This floor only contains the living room, a small kitchen and sanitary. Because of this lack of space the living room extends between two floors through a void that accompanies the stairs.

Courtesy of RVdM
Courtesy of RVdM

The house image splits apart into two volumes - a roof and a flat covering. In the design of the main elevation means choosing a building system that uses ventilated facade with narrow panels of high pressure laminates, accentuating the verticality, and ensuring low maintenance.

Courtesy of RVdM
Courtesy of RVdM

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Falcoeiras / RVdM Arquitectos" 26 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777500/house-in-falcoeiras-rvdm-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.