the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. PYO arquitectos
  6. 2015
  7. TMOLO House / PYO arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

TMOLO House / PYO arquitectos

  • 03:00 - 17 November, 2015
TMOLO House / PYO arquitectos
TMOLO House / PYO arquitectos, © Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

© Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán + 38

  • Architects

  • Location

    Parrés, Spain
  • Architect in Charge

    Ophélie Herranz Lespagnol, Paul Galindo Pastre
  • Area

    414.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Development Design Collaborator

    Carlos Mínguez Carrasco
  • Structure

    Juan Rey (mecanismo)
  • Building Contractor

    Roberto Labra Rodríguez
  • Quantity Surveyor

    Fernando Suárez Otero
  • More Specs Less Specs
© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Text description provided by the architects. Before its conversion, the farmhouse was untouched for over five decades and needed a complete renovation to be adapted for contemporary needs. There were two construction sites: the main house and a stable. The main house was in a very bad condition, overgrown with vegetation, and numerous repairs had to be made to make it livable. The stone and timber structure of the stable was significantly deteriorated and most of the walls had to be replaced.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán
Floor Plan
Floor Plan
© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

The position and materiality of the architecture was maintained although given the farm's crumbling state, the new facade of the the main house was reconstructed with white concrete and local stone.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

In the main house, an insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforcing the old stone walls and providing thermal insulation. The parts of the façade formerly of stone and brick weatherboarding were replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber. Windows sit within deep recesses and can be screened behind large wooden shutters that reference the style of stable doors.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Located on a steep south facing mountain slope overlooking the valley, the main house clings to a site with a 2 meter difference in level between the north and the south facade. In harmony with the slope of the terrain, the staggered arrangement of the ground floor levels provides a sequence of connected spaces avoiding conventional interior partitions. In the interior, supporting walls were replaced by light metal pillars, opening up a large triple-height living room along the entire length of the building, which allows daylight to enter. A generous metal staircase gives access to the different rooms of the house.

Section
Section

A mix of white concrete and iron beams coexist with well-worn stone, weather-beaten wood and local stone. The interior space is organized around four diamond-shaped elements which run vertically through the house: the four muses, main characters in this family holiday home that refer to the client´s four daughters. On the first floor, two bedrooms are connected through a double-height space with views over the valley, leading to the main bedroom corner terrace.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

In the stable, the haylofts on the upper floor were converted into bedrooms freeing the space on the ground floor for a large central lounge that serves different purposes.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán
Model
Model
© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán
Cite: "TMOLO House / PYO arquitectos" 17 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777249/tmolo-house-pyo-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments