the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dorms
  4. The Netherlands
  5. Knevel Architecten
  6. 2015
  7. Student Housing in Elsevier Office Building / Knevel Architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Student Housing in Elsevier Office Building / Knevel Architecten

  • 05:00 - 14 November, 2015
Student Housing in Elsevier Office Building / Knevel Architecten
Student Housing in Elsevier Office Building / Knevel Architecten, © Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

© Leonard Fäustle © Leonard Fäustle © Leonard Fäustle © Leonard Fäustle + 19

  • Architects

  • Location

    Krelis Louwenstraat 5, 1055 Amsterdam, The Netherlands
  • Leading Architect

    Benjamin Robichon
  • Project Team

    XiaoBin Chi, Kirsten Dijkgraaf, Wieshant Manna
  • Area

    11750.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Contractor

    Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV
  • Technical installation advisor

    technical installation advisor
  • Construction advisor

    Pieters Bouwtechniek
  • Software used

    BIM (Revit)
  • Plot Size

    3.600 m²
  • More Specs Less Specs
© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

Text description provided by the architects. The office building, completed in 1964, was designed by W.M. Dudok. The eleven story high building

© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

includes 12.000m2 office space, meeting rooms, a canteen and an underground bicycle parking. The façades have an homogenous appearance with an exception at the east facade, which expresses the front of the building.

Section
Section

The office building had been vacant for several years when in 2012 the municipality decided to appoint the building with the function student housing. This action not only responds to the existing shortage of student housing in the city of Amsterdam, it also helps to revitalize the neighborhood. Student Housing Organization DUWO is the new owner of the building and asks Housing Cooperation Rochdale to develop the office building into student housing. Knevel Architecten was commissioned as architect for this transformation.

© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

The approach was to respect the existing facade and renovate accordingly. The student apartments were easily fitted in the existing structure of columns and concrete floors. Only in the north and south façade extra windows were necessary to allow daylight in the rooms behind. The function of housing does require a better acoustic insulation from the adjacent highway. Therefore a double skin is developed at the west façade in the form of a loggia with a yellow frame between the two skins. On the east façade, facing the quiet Krelis Louwenstraat, no second skin is necessary, and the yellow frame now forms a internal windowsill. The characteristic canopy on the eleventh floor is emphasized with a graphic yellow print that from street level appears like an autumn foliage.

© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

W.M. Dudok positioned the entrance of the building to the west; at that time the building faced a park lane and was turned away from the neighborhood on the east. But the park lane transformed into an elevated highway and the building is now approached from the neighborhood on the east side. The transformation asks for a rapprochement to the neighborhood and thus Knevel Architecten positioned the main entrance on the east side, along the Krelis Louwenstraat. The ground floor of the building is raised from street level and to level the connection between student entrance and the neighborhood, a raised public square is added to the new entrance area. Letterboxes are positioned under a canopy and benches complete the new public square.

© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle
Floor Plan
Floor Plan
© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

Now 285 students moved into the affordable social housing; 80 in two bedroom apartments, 187 in private studios and 18 students have a ‘penthouse’ on the top floor. Bicycle parking and laundry are located in the basement. The ground floor is being developed by Hostelle, a hostel concept for women.

© Leonard Fäustle
© Leonard Fäustle

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Housing in Elsevier Office Building / Knevel Architecten" 14 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777123/student-housing-in-elsevier-office-building-knevel-architecten/> ISSN 0719-8884
© Leonard Fäustle

爱思唯尔办公楼里的学生公寓 / Knevel Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.