the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United States
  5. Lorcan O’Herlihy Architects
  6. 2015
  7. SL11024 / Lorcan O’Herlihy Architects

SL11024 / Lorcan O’Herlihy Architects

  • 11:00 - 12 November, 2015
SL11024 / Lorcan O’Herlihy Architects
SL11024 / Lorcan O’Herlihy Architects, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 20

  • Design Team

    Donnie Schmidt (PM), Damian LeMons, Lilit Ustayan, Chris Faulhammer, Ian Dickenson, Abel Garcia
  • More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Through its materiality and form, LOHA’s design for the SL11024 student and faculty housing complex seamlessly engages its historically sensitive site and challenging hillside topography and creates a new model for urban development that enriches an academic community.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Sited opposite Richard Neutra’s Strathmore Apartments in the Westwood neighborhood of Los Angeles, this student and faculty housing complex of 31 units and recreational amenities pays homage to its preeminent neighbor while providing the community with much-needed housing and gathering spaces on the border of UCLA’s campus. Following conversations with the client and community activists, LOHA developed a scheme that responds to the considerations of the established neighborhood, the client’s extensive program requirements, and the unique, wedge-shaped site.

First Floor Plan
First Floor Plan

By splitting the building into two volumes, LOHA was able to efficiently integrate the structure’s overall massing with the existing landscape, provide wind cross- ventilation to the apartments, and define a clear circulation path through the property. The building’s volumes shift downward along the street’s natural incline and reach their lowest height directly across from Neutra’s modernist landmark, thereby echoing and amplifying the enlightened site strategies of this high-profile neighbor.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Continuing LOHA’s efforts to add green spaces into dense, urban developments, the building incorporates landscaped roof terraces at various levels, creating inviting outdoor areas for students. By stepping back the form, LOHA created access from each floor level to either a roof deck or a courtyard space, providing vital gathering and community-building venues. This continuous terracing of communal space from the street level to the roof results in a powerful urban and architectural gesture that offers a multi-layered connection both within the building and out towards the surrounding community.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

LOHA’s material choices for the building envelope of solid, perforated, and ribbed white metal panels project the vibrancy embedded within the project’s form, programming, and functions. Cement board painted in eight green-hued layers creates a gradient effect that grounds the building’s base and lightens as the structure meets the sky. The green delineates cuts in the building’s form, indicating voids for circulation and gathering spaces.

Fifth Floor Plan
Fifth Floor Plan

The cladding system blurs the boundary between the sidewalk and the building mass, creating an animated effect of rippling shadow and light that breaks up the scale of the wall surfaces.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

This project is a part of LOHA’s ongoing commitment to address and elevate challenging urban conditions. Here, LOHA embraced the unique topography of a hillside site to craft a multi-faceted building that is an asset to the increasingly dense and dynamic urban fabric of Westwood.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Lorcan O’Herlihy Architects
Office
Cite: "SL11024 / Lorcan O’Herlihy Architects" 12 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777031/sl11024-lorcan-oherlihy-architects/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

洛杉矶SL11024公寓项目 / Lorcan O’Herlihy Architects