the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Savioz Fabrizzi Architectes
  6. 2013
  7. Chalet, Val D’hérens / Savioz Fabrizzi Architectes

Chalet, Val D’hérens / Savioz Fabrizzi Architectes

  • 05:00 - 11 November, 2015
Chalet, Val D’hérens / Savioz Fabrizzi Architectes
Chalet, Val D’hérens / Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher + 18

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Text description provided by the architects. Located in val d’hérens, the new building, facing due south, enjoys an open view on the valley. The sloping plot offers a natural plateau at its top. Consequently, the building sets up on this flat area, avoiding major land modifications.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher
Floor Plan
Floor Plan
© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The volume is opening out in facets turning towards the major points of view: the village northwest, the valley and the alps south and east. This facade modelling can be read in the inner spaces, which are facing every direction. On the ground floor, the daily rooms are centring around a circulation concrete core leading to the 4 levels and integrating the bathrooms. The slabs are cut around this core, generating visual relations between the floors.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Tthe concrete structure is covered with wood cladding on the upper levels, in reference to the typical barns of the village. The concrete base on the ground floor is distorting to form a large terrace, covered with the superior level overhang.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher
Floor Plan
Floor Plan
© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Inside the chalet, the wood on the walls and the woodworks lead to a warm atmosphere, contrasting with the concrete of the central core.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

View the complete gallery

Cite: "Chalet, Val D’hérens / Savioz Fabrizzi Architectes" 11 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776910/chalet-in-mase-savioz-fabrizzi-architectes/> ISSN 0719-8884